Sport

Hjärnspöken bakom Els sjuputt

Ernie Els hade ingen bra dag i Augusta.
Ernie Els hade ingen bra dag i Augusta.

Förre världsettan Ernie Els öppning av årets Masters är redan en golfklassiker, även om sydafrikanen själv nog gärna vill glömma den.Els fick skriva dit tio slag på scorekortet sedan han spelat det inledande par 4-hålet på Augusta – där han behövde sju puttar på greenen.– Alltså.... Jag har ingen förklaring, säger han efteråt.

Putt efter putt från mindre än en meter missades innan Els nonchalant brände en putt från bara någon decimeter. Till slut lyckades han peta i bollen på det sjunde försöket.

Els kom till slut in på 80 slag, 14 från ledningen.

– Jag vet egentligen inte vad jag gjorde. Jag vet inte hur jag stannade kvar där ute. Men jag älskar sporten och man måste ha respekt för turneringen och så vidare, men det är helt omöjligt att förklara. Det är tufft att försöka berätta vad jag tänkte på. Något sådant är det sista man vill göra på en golfbana på den här nivån, säger Els.

"Skräcklights?"

Henrik Stenson fick lite perspektiv på sina treputtar och ville inte ens se tv-bilderna från härdsmältan.

– Sju puttar? Nej? Den vet jag inte om jag vill titta på. Den kommer inte med på de "highlights" på tv jag ska kolla på i kväll. Snarare "skräcklights", sade Stenson.

– Han har ju haft det lite jobbigt med skakningar förut. Lite jobbig start, kan man säga.

Tio slag på första hålet är ett nytt rekord i Masters-sammanhang.

Och mycket riktigt så verkade det vara huvudet som satte stopp på greenen.

20 raka

Ernie Els igen:

– Man hittar på saker i hjärnan, det är konstigt. Det finns något där som håller dig tillbaka från att göra din vanliga sak. Jag vet inte vad det är. Jag kan gå till puttinggreen nu och slå i 20 raka en-metersputtar, men så kommer man ut på banan och det känns lite annorlunda och du gör något du inte brukar göra.

Även världsfemman Rickie Fowler började svagt med en 80-rond.

– Golf är inget lätt spel. Det är en hårfin gräns, speciellt på det här stället. Hade jag spelat en helt okej sista nio-hålare hade jag varit på tre under par, men det kan ju gå båda hållen och i dag gick det verkligen åt fel håll. Det är ju betydligt enklare att skjuta ett högt nummer än ett lågt, säger Fowler.