Sport

Hjalmarsson om sviten: "Skön harmoni"

Niklas Hjalmarsson. Arkivbild.
Niklas Hjalmarsson. Arkivbild.

De är regerande mästare och har vunnit Stanley Cup tre gånger de senaste sex säsongerna.Ändå har Chicago Blackhawks har aldrig varit bättre än nu.– Vi har en skön balans och harmoni i laget, säger backklippan Niklas Hjalmarsson om rekordsviten på tolv raka segrar.

Den klassiska NHL-klubben, som tillhör de sex ursprungslagen, har haft stora framgångar de senaste åren.

Men den tolv matcher långa segersviten är unik och nytt klubbrekord för den 90 år gamla föreningen.

Sviten har lyft Chicago till bäst i väst och tvåa totalt i NHL bakom Washington.

– Det är svårt att jämföra med tidigare lag, men det är klart att det är speciellt att vinna tolv i rad. Som vi spelar just nu så är vi i alla fall inte jättemycket sämre än tidigare. Det är jättekul, säger han.

Ingen mättnad

När han lyfte bucklan i juni för tredje gången klev han in bland de riktigt stora NHL-svenskarna och är femma på listan över flest titlar. Kvartetten Nicklas Lidström och Tomas Holmström, Detroit, och Stefan Persson och Anders Kallur, NY Islanders, har fyra segrar.

Någon mättnadskänsla finns inte. Snarare har segerhungern bara blivit större.

– Det är väl tack vare tävlingsmänniskan i mig. Ända sedan jag kan komma ihåg så har jag varit en extrem tävlingsmänniska, nästan lite för mycket när jag var liten. Att vinna, att inte vara inne på mål bakåt när man är på isen, att vinna varje närkamp nere i hörnorna, det är väl det som är allra viktigast för mig, säger den defensiva 28-årige backen som gör sin nionde säsong i klubben.

Nyttiga förändringar

I lönetakstider är det omöjligt för framgångsrika klubbar att behålla sitt lag intakt. Sju ordinarie lämnade Chicago efter den senaste titeln, däribland Hjalmarssons kompis och backkollega Johnny Oduya som gick till Dallas.

Det var förstås en tung förlust både personligen och för laget.

Men rent generellt tycker Hjalmarsson att det är en drivkraft att spela ihop ett nytt framgångsrikt lag.

– Det är nog rätt hälsosamt när man har vunnit att det kommer in några nya, hungriga. Man vill vinna för dem. Det blir lite motivation, säger Hjalmarsson som nu bildar backpar med Duncan Keith, som fick priset som slutspelets mest värdefulle spelare förra säsongen.

Hjalmarsson, som gjort två mål och 14 poäng hittills denna säsong, är en av sex spelare i laget som varit med och vunnit de senaste årens tre Stanley Cup-titlar. Bland de andra finns stjärnforwarden Patrick Kane som leder NHL:s poängliga överlägset med 71 poäng (30+41).

Bland de nya finns landsmannen och backen Erik Gustafsson som tagit en ordinarie plats sedan segersviten startade och gjort åtta assist på 16 matcher.

– Det är jätteimponerande. Han har gjort ett fantastiskt jobb och tillfört en till nivå offensivt, säger Hjalmarsson.