Sport

Hokus pokus bakom U21-guld?

U21-landslaget firar med fans i Kungsträdgården efter att laget återvänt till Sverige efter att ha vunnit EM-finalen mot Portugal.
U21-landslaget firar med fans i Kungsträdgården efter att laget återvänt till Sverige efter att ha vunnit EM-finalen mot Portugal.

Det svenska U21-landslaget tog guld i EM, och siktar nu mot OS.Deras mentala träningsmetoder sågas dock av forskare.– Det är bara brus, inget som visar att finns något meningsfullt fysiologiskt samband, säger neurologi-forskaren Steven Novella till Radiosporten.

Det är den omtalade HRV-träningen, då man fäster en mätsensor på örat för att mäta hjärtats aktivitet, som kritiseras för att vara pseudovetenskaplig. En jämn och fin kurva betyder att spelaren befinner sig i koherens, ett tillstånd präglat av inre lugn och harmoni, och som man med en enkel tanke kan koppla på.

– Koherens betyder ingenting. Det är ett påhittat begrepp utan grund i medicin eller vetenskap, säger Novella till Radiosporten.

Det svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger till Expressen att han behöver mer och bättre insikter för att kommentera frågan i detalj.

– Det är ett komplext och svårt område. Det är helt rätt att när det gäller ungdomslandslag och tränarutbildningar ska det alltid bygga på det som är evidensbaserat. När det gäller våra seniora landslag har de haft möjligheten att jobba med motivations- eller inspirationshöjande aktiviteter i syfte att spela bra. Då har man hämtat olika inslag från erfarenheter, modeller och metoder. Det finns naturligtvis anledning att se över de här sakerna och fundera på om vi behöver tänka på ett annat sätt, säger han till Expressen.