Sport Skidor Sport-topp

Holdener vann före Hansdotter

Frida Hansdotter kom tvåa i parallellslalomen i Hammarbybacken.
Frida Hansdotter kom tvåa i parallellslalomen i Hammarbybacken.

Hon förlorade finalen knappt mot Wendy Holdener. Men Frida Hansdotter var strålande glad för andraplatsen i parallellslalomtävlingen i Stockholm.– Jag åker bättre parallell än någonsin, säger hon.

Den svenska slalomcupledaren kom till Hammarbybacken med stora förväntningar på sig. En lyckad tävling och hon kunde nästan säkra slalomcuptiteln. Genom andraplatsen, blott 10 hundradelar efter schweiziskan Holdener, drygade hon ut ledningen till Veronika Velez Zuzulova till 139 poäng och kan säkra cuptiteln i nästa slalomtävling i Slovakien.

– Det är superkul att leda cupen, jag hoppas jag gör det in i det sista, men jag tar tävling för tävling och funderar bara på min egen åkning, säger hon.

Det hade kommit drygt 6 000 åskådare för att följa tävlingen och framför allt heja på de svenska åkarna.

– Det var en magisk stämning och inramning. Man såg hela havet av folk från starten och blev extra laddad, säger Hansdotter.

– Jag var lite nervös i de två första åken, sen kom jag in i det och kunde njuta av situationen.

Stärkt av träning

Inför tävlingen i Stockholm har landslaget tränat en del i parallellslalom, bland annat med en startgrind.

– Startgrindsträningen var det som gjorde det mesta för självförtroendet, menar Hansdotter.

Maria Pietilä Holmner visade också att träningen varit givande, hon slutade trea.

Men var lite besviken.

– Jag och Frida hade ett outtalat mål att vi skulle mötas i finalen. Jag tjuvstartade i semifinalen, det var det som gjorde att jag inte lyckades slå Holdener. Så jag är nöjd med tredjeplatsen, säger Pietilä Holmner som slog norskan Nina Löseth i bronsmatchen.

"Nästan rörd

Om Pietilä Holmner var nöjd med sin tredjeplats så var det ingenting mot hur hon kände för tävlingen.

– Jag är så stolt, nästan rörd, över hur många som kom hit. Det var helt fantastiskt. Det här var nog den bästa tävling jag varit på.

– Man såg publiken, det blev väldigt intimt. Och så var det hemmaplan, det är alltid speciellt. Och dessutom bra arrangerat.

För Holdener var det första segern i världscupen.

– Jag visste att jag kunde vara snabb. I det andra finalåket satsade jag allt. Jag kände ingen press utan kunde bara köra, säger hon.