Nyheter Toppnyheter

Hollande: Krig mot IS med alla medel

Kyrkan i norra Frankrike där en präst fick halsen avskuren innan de två gisslantagarna sköts ihjäl av en elitstyrka.
Kyrkan i norra Frankrike där en präst fick halsen avskuren innan de två gisslantagarna sköts ihjäl av en elitstyrka.

De två män som tog flera personer som gisslan och dödade en präst i en kyrka i norra Frankrike hade svurit trohet mot IS. President François Hollande lovar nu att utkämpa kriget mot jihadistgruppen med alla till buds stående medel.

De knivbeväpnade männen tog sig på måndagen in i kyrkan i Saint-Étienne-du-Rouvray under mässan och tog fem personer som gisslan. Innan angriparna sköts ihjäl av en elitstyrka skar de halsen av prästen Jacques Hamel. Ytterligare en person ur gisslan skadades allvarligt.

Åklagare identifierade den ene av gärningsmännen som 19-årige Adel Kermiche. Mannen har tidigare varit känd av polis och har gripits då han försökt ta sig till Syrien vid två tillfällen. Kermiche var satt i husarrest och bar en elektronisk fotboja. Den andre gärningsmannen har ännu inte identifierats.

Antiterrorenhet tar över

Polisen har också gripit en man som misstänks för inblandning i gisslandramat. Utredningen av händelsen har lämnats över till antiterrorenheten hos åklagarmyndigheten i Paris. Gisslantagarna hade svurit trohet mot terrororganisationen Islamiska staten (IS) enligt François Hollande som kallar dådet en "avskyvärd terroristattack".

– Daesh (en annan benämning på IS) har förklarat krig mot oss. Vi måste utkämpa detta krig med alla medel samtidigt som rättstatsprincipen måste respekteras, vilket är vad som gör oss till en demokrati, sade Hollande till reportrar på plats i Saint-Étienne-du-Rouvray enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt IS halvofficiella propagandakanal Amaq var det två av gruppens "soldater" som låg bakom dådet. Det behöver dock inte innebära att attacken planerats eller organiserats av gruppen centralt, eftersom IS genom att sprida sin våldsbejakande propaganda i sociala medier skapat ett slags mekanism för anstiftan till terrordåd.

President Hollande manar nu det franska folket att stå enade mot terrorismen.

– Det katolska samfundet har drabbats, men det är alla fransmän som berörs.

Vatikanen fördömer

Påven Franciskus har uttryckt "smärta och skräck" med anledning av det "barbariska" mordet på prästen som enligt Vatikanen förvärras ytterligare av det faktum att det skedde på en helig plats.

Frankrike befinner sig fortfarande i högsta beredskap sedan massakern i Nice på nationaldagen då 84 människor dödades, en attack som IS också tagit på sig. Det var det tredje stora dådet i Frankrike på lite mer än 18 månader.

Den kraftigt försämrade situationen i landet har fått konservativa politiker att anklaga de styrande socialisterna för att vara svaga och inkompetenta när det gäller säkerhet.

Francois Mori/AP/TT
Gisslandramat i Saint-Étienne-du-Rouvray är över. Här syns en fransk soldat patrullera gatan i närheten av kyrkan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset