Sport Nyheter Sverige

Hollywood bakom kvinnliga bågskyttar

Jennifer Lawrence, som spelar Katniss Everdeen i "Hunger Games" har inspirerat många flickor till att börja med bågskytte. Arkivbild.
Jennifer Lawrence, som spelar Katniss Everdeen i "Hunger Games" har inspirerat många flickor till att börja med bågskytte. Arkivbild.

Historiskt sett har bågskytte varit en manlig sport. Men sedan flera år tillbaka ökar antalet flickor och på vissa håll har de gått om killarna i antal. Succéfilmerna "Hunger games" och "Modig" är två förklaringar bakom trenden.

Under de senaste fem åren har antalet flickor som utövar sporten ökat markant.

– Av de nytillkomna medlemmarna är flickorna 50 procent. Det är både häpnadsväckande och häftigt, säger Cenneth Åhlund, generalsekreterare vid Svenska Bågskytteförbundet.

Hollywood bidrar

Enligt honom har starka kvinnokaraktärer som Katniss Everdeen, spelad av Jennifer Lawrence, i "Hunger Games" och Merida i den tecknade filmen "Modig" bidragit kraftigt till det ökade kvinnliga intresset.

– Det här är inget vi har gjort. Det är något som Hollywood har hjälpt oss med, säger Åhlund.

Han anser att filmerna har gjort att attityden till sporten bland tjejer kraftigt förändrats, och gått från att ha haft en töntstämpel till att ha blivit någonting coolt. Nykvarns bågskytteklubb är ett exempel där tjejerna gått starkt framåt och i kommande junior-SM är åtta av tolv anmälda skyttar tjejer.

– Förr fick en 15-årig flicka som höll på med bågskytte höra att det hon höll på med var larvigt. Nu får hon höra att det är häftigt och att kompisarna också vill testa.

Tränar mindre

Enligt Åhlund tränade killarna tidigare dubbelt så mycket som tjejerna, men har nu gått ner till samma antal träningstillfällen. Anledningen tros vara att dataspel och skolarbete tar tid från skyttet. Men i de klubbar där tjejerna nu dominerar söks fler förklaringsmodeller.

– Det kan vara så att där har tjejerna blivit för starka varför killarna helt enkelt inte trivs. Eller att de får för hög konkurrens i vissa lägen. Men det är mer av en gissning från min sida, säger Åhlund.

På sikt tror han att tjejernas framgångar och ökade antal kan komma att inspirera.

– Skytte är en teknisk sport och därför rättvis. Jag tror att vi kan få tillbaka många killar till sporten när de inser var tjejerna är någonstans.