Teknik Nyheter Sverige

Homofobins avslöjande åsikter

49 personer sköts ihjäl på klubben Pulse i Orlando, Florida, den 12 juni. Gärningsmannen var den starkt homofobiske Omar Mateen som själv dog i skottväxling med polisen. Här hedras offren vid en vägg i New York.
49 personer sköts ihjäl på klubben Pulse i Orlando, Florida, den 12 juni. Gärningsmannen var den starkt homofobiske Omar Mateen som själv dog i skottväxling med polisen. Här hedras offren vid en vägg i New York.

Starka homofobiska åsikter kan vara ett tecken på homosexualitet, visar forskning. Fynden kastar nytt ljus över dödsskjutningarna på en klubb i Orlando.

Var den man som dödade 49 personer på en gayklubb i Orlando, USA, en organiserad terrorist – eller snarare en desperat ung man i krig med sig själv och sin egen sexualitet?

Klart är att gärningsmannen, den 29-årige Omar Mateen, var starkt homofobisk.

Ett annat faktum, skriver tidskriften Science, är att forskning tyder på att personer med starka antipatier gentemot homosexuella själva kan ha sådan läggning.

Studierna på området är inte många, men de som finns pekar alla i samma riktning.

Tittar längre

Så sent som i maj i år publicerade schweiziska forskare en undersökning som visar att män med homofobiska åsikter tittar längre på bilder med ett homosexuellt innehåll, än på "heterosexuella bilder".

En annan studie, utförd bland 160 studenter, visar att personer som definierar sig själva som heterosexuella, men som uppger att de har en dragning till personer av sitt eget kön, är mer fientligt inställda gentemot homosexuella, jämfört med heterosexuella som inte säger sig ha samma dragning.

Förklarar inte allt

Forskarna tror inte att all homofobi kan förklaras av konflikter kring sin egen sexualitet. Kultur, samhällets attityder och religiös övertygelse är andra faktorer som kan påverka.

Huruvida Omar Mateen var homosexuell eller inte är det ingen som vet. Själv såg han sig som en "muslimsk soldat", även om han hade besökt den gayklubb där dödsskjutningen ägde rum ett flertal gånger.

– Det förvånar mig inte att han kanske var gay. Och det förvånar mig inte att han levde två så helt olika liv och var i så djup konflikt med sig själv, sade exfrun Sitora Yusify till CNN nyligen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset