Nyheter Världen

Honduras rensar upp inom polisen

Honduras president Juan Orlando Hernandez. Arkivbild.
Honduras president Juan Orlando Hernandez. Arkivbild.

En pågående utredning i Honduras sägs avslöja att poliser arbetat för kartelledare.Nu har 26 poliser i ledande befattning fått sparken.

En kommitté i ledning av säkerhetsministern publicerade en lista över de 26 sparkade poliserna, som kommer att ställas inför rätta, samt fyra andra som "frivilligt avgått" i samband med utredningen.

En av dem, polischefen Henry Osorto, nekar till att ha någon koppling till organiserad brottslighet.

– Jag är ren. De hittar på saker för att visa att jag är inblandad, sade han framför polishuset i huvudstaden Tegucigalpa.

Kommittén, som består av en medborgarrepresentant, en pastor och en före detta domare, har redan beordrat att två tidigare polischefer stängts av.

Det var president Juan Orlando Hernandez som gav order om att bilda kommittén den 13 april sedan förtroendevalda godkänt ett dekret som gör att utredningen nu prioriteras.

Tanken är att rensa upp i myndigheten som står i mycket dålig dager sedan dokument som publicerats i medier sägs visa att överordnade poliser mutades av en kartelledare i samband med mordet på en tjänsteman, som jobbade mot droghandeln 2009, och mordet på en säkerhetsrådgivare 2011.