Nyheter Toppnyheter Världen

Hopp om slut på blodspillan i CAR

Muslimska flyktingar, som sökt skydd från kristna miliser vid en katolsk kyrka, lyssnar på radio i ett läger i Centralafrikanska republiken. Nu har det våldspräglade landet hållit val. Arkivbild.
Muslimska flyktingar, som sökt skydd från kristna miliser vid en katolsk kyrka, lyssnar på radio i ett läger i Centralafrikanska republiken. Nu har det våldspräglade landet hållit val. Arkivbild.

Flera gånger har valen i Centralafrikanska republiken (CAR) skjutits upp – men på onsdagen fick väljarna äntligen gå till urnorna.Minst 11 000 fredsbevarande soldater var på plats för att bevaka president- och parlamentsvalen.

Köerna slingrade sig långa till vallokalerna i huvudstaden Bangui. En av dem som gick för att rösta var affärsmannen Gradias Vara.

– Vi har kommit för att rösta därför att vi vill få möjlighet att återgå till våra jobb. Vi vill avsluta konflikten, sade han.

Enligt FN har två miljoner väljare registrerats, i ett land med 4,7 miljoner invånare. I valet till presidentposten ställde totalt 30 kandidater upp och ett stort antal kandiderade också till parlamentet.

Bland presidentkandidaterna fanns tidigare premiärministrarna Anicet-Georges Dologuele och Martin Ziguele, båda kristna, och Abdoul Karim Meckassoua, som är muslim.

Tusentals soldater

För att säkerställa lugnet har 11 000 FN- och franska fredsbevarande soldater stationerats i landet. Trots det försenades valen på flera håll, bland annat i den muslimskt präglade stadsdelen PK5 som länge har varit avskuren från resten av huvudstaden.

I stadsdelen dödades tidigare i december fem personer i samband med att den nya konstitutionen röstades fram med stor majoritet. I författningen fastslås att presidenten inte får sitta mer än två mandatperioder.

Stopp på våldet

Förhoppningarna är nu stora om att valen ska sätta stopp för blodspillan mellan kristna och muslimer i den forna franska kolonin. Att kandidater från båda religionerna ställer upp ses som symboliskt viktigt i det splittrade landet.

– Vi måste ändra vårt lands öde. Men den här gången ska folkets vilja inte kapas, sade den 27-årige väljaren Philippe Bodo.

Om den nuvarande interimspresidenten Catherine Samba-Panza faktiskt kliver åt sidan efter valet återstår att se.