Sport

Hoppas få hjälpa Giro-ledare

Tobias Ludvigsson. Arkivbild.
Tobias Ludvigsson. Arkivbild.

Tobias Ludvigsson har vissa förhoppningar i Giro d'Italia.Åtminstone för stallkompisen Tom Dumoulin i det inledande tempoloppet.– Jag tror att Tom kan sopa hem hela skiten så att vi får ligga och försvara ledartröjan, säger han till TT.

På fredag startar årets första stora etapplopp, med start i Apeldoorn i Nederländerna. Ludvigsson är ende svenske deltagaren i tävlingen, som avslutas i Turin den 29 maj.

Han kör för Giant-Alpecin-stallet vars största stjärna är nederländaren Tom Dumoulin som förra veckan kom femma i Tour de Romandie i Schweiz, efter att ha hjälpts fram av bland andra Ludvigsson.

– Det var mitt första lopp på en månad, jag körde det för att komma igång inför Girot. Nu hoppas jag att jag kan inleda Girot med ett bra tempolopp, säger Ludvigsson.

"Skulle vara jättehäftigt"

Han hoppas också att Dumoulin ska vinna den första etappen, tempo över 9,8 kilometer, så att Giant-Alpecin-cyklisterna får chansen att köra för ledaren i den rosa ledartröjan.

– Det skulle vara en jättestor grej att vara med om i ett lag. Det skulle vara jättehäftigt, säger Ludvigsson.

Han gör sin fjärde start i Giro d'Italia och hoppas att det ska gå bättre än i fjol. Då missade han en stor del av vårens tävlingssäsong efter ett brutet båtben i handen från en vurpa och var inte riktigt i tävlingsform när Girot startade.

– Det har inte varit några vurpor i år och jag har fått vara frisk och kry. Jag hoppas kunna ta mina chanser i tempoetapperna och kanske gå i utbrytningar som kan räcka hela vägen. Att få vinna en etapp skulle vara ganska stort, säger han, som var nia i en tempoetapp förra året.

Vill inte ha snö

De tre första etapperna går i Nederländerna. Därefter flyger cyklisterna till Catanzaro i södra Italien varifrån loppet går norrut mot Dolomiterna, där de tuffaste etapperna går den sista veckan.

– Det är där loppet kommer att avgöras, där kommer det att vara kallt och jävligt, tror jag. Vi kommer att vara uppe på nästan 3 000 meter. Bara det inte kommer snö, säger Ludvigsson, med tanke på halkrisken.

Fjolårssegraren i Giro d'Italia, Alberto Contador, kommer inte till start. Han satsar på Tour de France i år. I stället tror Ludvigsson på den flerfaldige VM- och OS-vinnaren i tempo, Fabian Cancellara, fjolårstrean Mikel Landa och 2013 års Giro-vinnare Vicenzo Nibali.