Nyheter Toppnyheter

Hoppas på ökad jämlikhet i Iran

På fredagen går Iran till dubbelval. Många hoppas på ökad kvinnlig representation i parlamentet.
På fredagen går Iran till dubbelval. Många hoppas på ökad kvinnlig representation i parlamentet.

Inför det iranska valet har en kampanj dragits i gång för att få in fler kvinnor i parlamentet. Men det kommer att bli svårt. Endast omkring var tionde kandidat är kvinna.

Av de 290 platserna i parlamentet har kvinnor bara nio platser. Det har lett till kampanjen "Ändra parlamentets manliga ansikte" som har som mål att 50 kvinnor ska röstas in i fredagens val.

– Vi försöker ta itu med diskrimineringen, vare sig det är i parlamentet eller i Expertrådet, säger aktivisten Jila Shariatpanahi som driver kampanjen, till nyhetsbyrån AFP.

Bara män i Expertrådet

Expertrådet är en inflytelserik kommitté som har till uppgift att välja vem som ska bli nästa högsta ledare i Iran. Väktarrådet, som granskar alla som registrerat sig som kandidater, diskvalificerade alla kvinnor som ville ställa upp i valet till någon av de 88 platserna. Valet till Expertrådet hålls också på fredag.

Det är inte särskilt sannolikt att den ojämlika situationen i parlamentet kommer att ändras drastiskt i och med valet. Av 4 844 kandidater är endast omkring tio procent kvinnor.

De nuvarande kvinnliga parlamentsledamöterna har också kritiserats för att ha gjort för lite för att stärka kvinnors rättigheter.

– De flesta har inte bara misslyckats med att uppnå något anmärkningsvärt när det gäller kvinnors rättigheter, men de har också gett sitt stöd till idéer som är emot kvinnor. De har antingen hållit tyst om sådana saker eller godkänt dem, säger jämställdhetsaktivisten Fatemeh Rakei till The Independent.

Reformister utmanar

Iransk politik domineras av fraktioner snarare än politiska partier och i valet ställs konservativa krafter mot moderata och reformvänliga kandidater på en rad listor. De främsta rivaliserande listorna i Teheran har kvinnor bland kandidaterna.

Valresultatet utanför Teheran väntas inom ett dygn efter det att vallokalerna stängt, men rösträkningen i huvudstaden beräknas ta tre dagar.

Ebrahim Noroozi/AP/TT
Valaffischer på en gata i Teheran.