Sport Sport-topp

Hoppet lever för Jonas Källman

Jonas Källman är optimistisk inför matchen mot Ryssland.
Jonas Källman är optimistisk inför matchen mot Ryssland.

Ryggen stoppade Jonas Källman mot Spanien.Men 34-åringen kan vara tillbaka i det svenska landslaget redan till matchen mot Ryssland i handbolls-EM.– Absolut, säger han hoppfullt.

Jonas Källman skrevs ut ur den svenska truppen och missade matchen mot Spanien. Det ryggskott som han ådrog sig på den sista träningen på svensk mark inför avresan till Polen gick att hålla i schack i två matcher. Men inte till en tredje.

Sverige möter härnäst Ryssland i mellanrundan på fredagskvällen – och redan då kan Källman vara tillbaka.

– Nu har jag fått två hela dagar där det har varit lugnt, där vi inte gjort någonting i stort sett utan bara låtit ryggen vila. Det har blivit bättre. Innan har vi försökt jaga på det för att kunna spela matcherna och det har varit ganska mycket behandling och grejer. Det har varit bra med de här två dagarna med vila, säger Källman, som åkte med resten av laget till torsdagskvällens träning i Wroclaw.

Beslut på morgonen

– Det kändes bättre i dag när jag vaknade så förhoppningsvis kan det kännas ännu bättre i morgon.

Beslut om Jonas Källman ska skrivas in i truppen igen eller inte måste tas senast klockan nio på morgonen före matchen.

– Det var positiva besked i dag. Deadline är nio. Fram till dess avvaktar vi, sedan får vi ta ett beslut, säger förbundskaptenen Ola Lindgren.

Sverige får göra totalt tre byten i spelartruppen under EM. Det första användes alltså när man bytte ut Källman mot Jerry Tollbring. Om Källman skrivs in igen så har Sverige alltså bara ett byte kvar att använda om någon annan blir skadad under resten av turneringen.

Avgörande

– Och det kan vi aldrig ta förrän till sista matchen i så fall, på grund av att vi måste kunna ta in en målvakt. Då har vi låst upp oss kan man säga. Samtidigt är det egentligen denna matchen allting hänger på, säger Ola Lindgren.

Matchen mot Ryssland kan komma att bli direkt avgörande för Sveriges chanser att nå en av de två OS-kvalplatser som delas ut på EM. För att Sverige ska ha chans att få kvala till spelen i Rio de Janeiro måste man minst placera sig bättre än just Ryssland och Ungern.

– Just nu har vi bara den matchen framför oss, som faktiskt avgör allting, säger Lindgren.