Sport

Hostande Schelin slog till mot Japan

Lotta Schelin gjorde 1–0 för Sverige i OS-genrepet mot Japan.
Lotta Schelin gjorde 1–0 för Sverige i OS-genrepet mot Japan.

Två byten blev Sveriges lycka mot Japan. Lotta Schelin och Kosovare Asllani låg bakom 3–0-segern. – Skithäftigt att vi kan vinna med 3–0 mot ett topp fem-lag i världen, sade Schelin efter matchen.

En segdragen förkylning har gjort att Lotta Schelin inte kunnat delta fullt ut i träningarna och fick börja OS-genrepet mot Japan på bänken. Men hon kom in med energi i halvtid och hade efter bara en halvminut Sverige dittills bästa chans i matchen. 

Efter nästan 20 minuter började förkylningen göra sig påmind. Schelin fick en rejäl hostattack och gick ut till avbytarbänken, där hon stannade i nästan två minuter. 

– Jag kunde inte andas och fick en rejäl hostattack. Jag tror alla som varit förkylda vet hur det känns, sade Schelin.

Hon hade en diskussion med läkarteamet och det såg först ut som hon skulle tvingas utgå. 

– Jag höll på att hosta sönder mig, och hade jag lyssnat på dem så…

Men hon valde att hoppa in igen, och tur var det. Bara minuter senare hade Schelin gjort 1–0 till Sverige. Målet var resultatet av ett vackert anfall där Oliva Schough spelat in till Kosovare Asllani som på ett tillslag hittade Schelin, som inte gjorde något misstag.

Precis passning

Asllani kom också in i efter halvtid och spelade centralt på mittfältet.

– Det kändes bra tycker jag. Jag får ta en del defensivt ansvar, men det är i det offensiva spelet jag kommer till min rätt, menade Asllani.

Och visst gjorde hon det, Asllani låg även bakom 2–0 med en perfekt passning till Fridolina Rolfö. 

– Det är inte många spelare som kan slå en sådan precis passning, hade det varit någon annan spelare som fått bollen där hade det kanske inte blivit mål, berömde förbundskapten Pia Sundhage.

I anfallet försökte Lotta Schelin fortsätta springa, men det var tungt för den förkylda stjärnan. 

– Ja, det blev inte lika många löpmeter som det brukar. När jag väl satte fart kändes det att det ändå fanns lite kräm i benen, men jag försökte ta det ganska lugnt i dag.

Inget medaljsnack

Det blev till slut 3–0 efter att Olivia Schough gjort mål på tilläggstid.

En imponerande resultat mot ett lag som bara för ett år sedan spelade VM-final. 

– Det kändes skitbra. Jag har redan hört frågor om vi tar medalj i OS nu, men nej, det där springer vi inte på. Vi är för rutinerade och kommer att ta en match i taget, sade Schelin.

– Vi vet att vi kan slå de bästa, men nu är det bara fokus på att slå Sydafrika i premiären i OS.

Landslaget lämnar nu Kalmar och Sverige för att resa till Lissabon och vidare till Brasilien där det blir ett träningsläger i Porto Belo innan OS-turneringen startar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset