Nöje Nyheter Världen

Hot stoppade pridefirande i Istanbul

På söndagen hindrades kring 150 personer från att fira Transpride i Istanbul. Polisen ingrep med gummikulor och tårgas för att stoppa evenemanget.
På söndagen hindrades kring 150 personer från att fira Transpride i Istanbul. Polisen ingrep med gummikulor och tårgas för att stoppa evenemanget.

Turkisk polis avfyrade gummikulor och tårgas mot hbtq-personer som samlats för att fira Transpride i Istanbul. Myndigheter hänvisade till oro för säkerheten sedan ultranationalister uttryckt varningar och hot mot arrangemanget.

Kring 150 pridefirare hade på söndagen anlänt till ett område vid Taksimtorget i centrala Istanbul när flera hundra poliser ingrep för att hindra evenemanget från att äga rum under den muslimska fastemånaden ramadam.

– Fotbollsfans kan samlas i det här landet när de vill. Vi planerade en fredlig aktivitet, säger Ebru Kiranci, talesperson för en paraplyorganisation för hbtqi-personer i Istanbul.

– Den heliga månaden ramadam är bara ett svepskäl. Om du respekterar ramadam, respektera oss också, säger hon.

Gay Pride Istanbul, beskrivet som den största i den muslimska världen, var planerad till den 26 juni. Men myndigheterna har förbjudit evenemanget, och även i det fallet med hänvisning till oro för säkerheten.

Evenemanget har arrangerats varje år i staden sedan 2003 och brukar locka tiotusentals besökare. Men i fjol stoppades dock själva prideparaden av polisen.

Turkiska myndigheter slår även regelbundet till mot regeringskritiska demonstrationer efter massprotesterna i landet 2013.

Emrah Gurel/TT/AP
Polisen för bort en person i samband med att den stoppade ett pridefirande i Istanbul.
Emrah Gurel/TT/AP
Sedan polisen stoppat pridefirare i centrala Istanbul samlades människor på andra håll för att protestera mot ingripandena, som skedde med tårgas, gummikulor och vattenkanoner.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset