Nyheter Världen

Hotfull Kadyrov höll massmöte

Alexander "Kirurgen" Zaldostanov, ledare för den ryska mc-klubben Nattens vargar, var en av de som talade till stöd för president Ramzan Kadyrov på fredagen.
Alexander "Kirurgen" Zaldostanov, ledare för den ryska mc-klubben Nattens vargar, var en av de som talade till stöd för president Ramzan Kadyrov på fredagen.

Den ryska delrepubliken Tjetjeniens excentriske och hårdföre ledare Ramzan Kadyrov krönte i går några dagars hätsk kritik mot ryska oliktänkande med ett massmöte till stöd för sig själv.

"Allah akbar" och "Ramzan" skanderade folkmassan i centrala Groznyj, som enligt en AFP-fotograf uppgick till 100 000 människor – men enligt myndigheterna var tiodubbelt större – varav många beordrats närvara av sina arbetsgivare, enligt både närvarande och läckta dokument.

39-årige Kadyrov, vars styre enligt människorättsgrupper upprätthålls genom korruption, tortyr och utomrättsliga avrättningar, kallade i veckan Rysslands utomparlamentariska opposition och regimkritiska medier för "folkfiender" som borde spärras in på mentalsjukhus.

Tidigare mord

Flera som vågat höja rösten mot Kadyrov har mördats, såsom journalisten Anna Politkovskaja och aktivisten Natalia Estemirova, och snart är det årsdagen av mordet på Putinkritikern Boris Nemtsov, som spårats till den tjetjenska säkerhetstjänsten.

Oppositionellt sinnade Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov säger till TT att man inte ska underskatta Kadyrov, som har en "privat armé" van att döda, men att kommentarerna nu borde vara väl magstarka även för Kreml.

Tar sig friheter

– Ramzan Kadyrov tar sig nu rätten att säga saker enbart landets president kan tillåta sig: Han bråkar med oppositionen, utnämner förrädare och sysslar med geopolitik, säger Muratov.

Rysslandsexperten Elena Namli, vid Uppsala universitet, menar att det offentliga samtalet i Ryssland har varit så här destruktivt åtminstone sedan Ukrainakrisen.

– När man står inför ekonomisk, men också internationell, kris vill man bedriva politik i termer av att man ska vara patriot.

Hon tror dock inte att den pragmatiske president Vladimir Putin kommer att försöka tygla sin yvige allierade.

– Tjetjenien är väldigt strategiskt viktigt för Ryssland. Kadyrov har kontroll över regionen och man behöver honom.