Nöje Musik Metro Music

Hovrätten ger skivbolag rätt

Hovrätten går på skivbolaget MNW:s linje i strömningsmålet. Arkivbild.
Hovrätten går på skivbolaget MNW:s linje i strömningsmålet. Arkivbild.

Hovrätten går på skivbolaget MNW:s linje i ett långdraget och uppmärksammat mål om digitala rättigheter.

Johan Johansson, främst känd från punkbandet KSMB, stämde MNW 2014 för att ha lagt ut musik på digitala strömningstjänster som Spotify utan att det hade ingåtts någon överenskommelse med honom.

Solna tingsrätt gav Johansson rätt hösten 2015. Musikerförbundet, som drivit processen för hans räkning, sade då att domen kunde få långtgående konsekvenser för artisternas ersättning.

Skivbolaget får rätt

Men domen överklagades och nu ger hovrätten MNW rätt. I ett pressmeddelande skriver hovrätten att Johansson nu ska betala 220 000 kronor i ersättning till MNW Music AB för rättegångskostnaderna.

Enligt den nya domen är det visserligen Johansson som har rätten till ljudinspelningarna, tillsammans med några andra bandmedlemmar. Dock bedömer hovrätten att skivbolagets digitala utnyttjande och distribuerande av låtarna ändå måste ha skett med Johanssons tillstånd, bland annat för att han tagit emot utbetalningar för materialet som lagts ut digitalt. Det innebär enligt domen att MNW därmed inte har gjort intrång i artistens ensamrätt.

– Det förvånar mig att man påstår att jag skulle ha gett mitt tillstånd. Jag har vid upprepade tillfällen efterlyst avtal sedan sent 90-tal, säger Johan Johansson.

Konsekvenser

Johansson och Musikerförbundet har ännu inte bestämt om de ska överklaga. Men enligt förbundet kan domen få konsekvenser för hur artister måste agera i framtiden.

– Hur en artist agerar kommer att påverka huruvida skivbolaget blir skadeståndsskyldiga eller ej. I sig är det anmärkningsvärt, säger förbundets ordförande Jan Granvik.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset