Nyheter Sverige Sverige-topp

Huggormarna på bettet i sommar

En huggorm som solar. Arkivbild.
En huggorm som solar. Arkivbild.

Det är gott om huggormar den här sommaren. Giftinformationscentralen har fått fler samtal nu än tidigare år.

Giftinformationscentralen har sammanställt hur många som hört av sig och frågat om huggormar sedan millennieskiftet. I år har fler än någonsin tidigare ringt under maj och juni månad. Sammanlagt 219 personer ringde i juni i år, vilket kan jämföras med 160 personer i juni förra året eller 57 år 2012. Giftinformationscentralen vill dock poängtera att antalet samtal inte är lika med antalet ormbett.

Gillar sol

En orsak till att fler oroar sig för orm i år kan vara den varma försommaren, då ringlar sig nämligen ormarna fram i solen och blir mer synliga.

– Ormar är växelvarma och därför helt beroende av omgivningens temperatur. När det är kallt ligger de still och när det är varmt gillar de att ligga och sola för att få upp kroppstemperaturen för att kunna jaga, säger Rasmus Hovmöller, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

För att veta om det är en huggorm eller en snok man träffat på kan man börja med att titta på sin omgivning. Huggormar gillar torra platser och stenar. Snokar gillar fukt.

– Ser man en orm som simmar är det nästan alltid en snok, säger Rasmus Hovmöller.

Värst för husdjuren

Det är ovanligt att huggormar attackerar människor, så länge man inte trampar på dem eller lyfter dem. Värre är det för husdjur på skogspromenad.

– Nu har det börjat lugna sig lite, men försommaren är alltid väldigt hektisk. För någon månad sedan kunde det komma in tio fall om dagen, säger Maria Ottersten, sköterska på Djursjukhuset i Bagarmossen.

Hundar brukar bli bitna i nosen och katter i benen, när de bestämmer sig för att undersöka huggormen närmare. Katter klarar av någon anledning betten bättre än hundar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset