Sport

Hultström glänste när Djurgården avgjorde

Djurgårdens Linus Hultström, nummer 33, uppvaktas efter 4–2-målet i den tredje åttondelsfinalen mot Brynäs.
Djurgårdens Linus Hultström, nummer 33, uppvaktas efter 4–2-målet i den tredje åttondelsfinalen mot Brynäs.

Han var bäst redan i grundserien – nu är formen hejdlös.Djurgårdsbacken Linus Hultström gjorde fyra poäng, två mål och två assist, för andra hemmamatchen i rad och låg bakom 5–4-segern över Brynäs i den avgörande åttondelsfinalen i SM-slutspelet.– Det är roligt med hockey just nu, sade 23-åringen.

Nu ställer han in siktet på serietvåan Frölunda i Djurgårdens första SM-kvartsfinalserie sedan 2011.

På fyra möten i grundserien vann lagen två var, bägge på hemmaplan. Den första matchen spelas på onsdag i Göteborg.

– Vi har gjort bra matcher mot dem i serien. Kan vi få ned puckarna och jobba djupt på dem som vi är ruggigt bra på stundtals så...Vi känns starka, sade han.

Hultström vann både målligan (12 fullträffar) och poängligan (31) för backar i grundserien.

När slutspelet drog i gång har den 23-årige smålänningen, som kom från Leksand inför den här säsongen, skruvat upp ytterligare.

Nio på tre matcher

Vimmerbysonen gjorde fyra poäng i den första åttondelsfinalen (1+3) och med två mål och två assist i den avgörande matchen på Hovet står han på sanslösa nio poäng på tre matcher, tre mål och sex assist.

– Det har väl inte hänt sedan man var två "skitar" hög och spelade hemma i Vimmerby. Det är kul att bidra till att göra poäng, men det viktigaste är att vinna matcherna, sade han.

När Hultström klev in i handlingen hade Djurgården tappat 1–0 till 1–2 och Brynäs var på väg att ta ett grepp om kvartsfinalplatsen.

Då klämde Hultström först in 2–2 efter drygt halva matchen med ett direktskott sedan Marcus Sörensen spelat fram.

– Det blev lite deppigt både i laget och på läktarna i några minuter innan vi fick in vårt andra mål. Det var förlösande. Vi fick mycket energi i båset och framför allt från publiken efter det, sade Hultström om stämningen i ett proppfullt Hovet, 8 094 åskådare.

Behövs bättring

Därefter var han med i förspelet fram till Sörensens snygga 3–2 innan han på nytt klämde till med ett monsterskott fram till 4–2 i numerärt överläge.

Då återstod bara 27 sekunder av andra perioden.

Hultström frispelade sedan också Emil Lundberg till 5–2 tidigt i tredje perioden.

Men som så många gånger förr backade Djurgården, blev passivt och släppte upp Brynäs till 5–4.

– Vi har pratat om det här en hel del och ska vi ta oss längre än till kvartsfinal måste vi kunna stänga matcherna, sade Hultström.

För Brynäs blir det nu tidigt sommarlov efter en säsong som föll i kras när forwardsstjärnan Anton Rödin skadade sig. Gävlelaget avslutade säsongen med att förlora tolv av sina 14 sista matcher. Nick Johnson, SHL:s skyttekung, blev tvåmålsskytt – till ingen nytta.