Nyheter Världen

Hundnappning ökar i Brasilien

I Brasilien ökar fallen där hundar rövas bort av kriminella som kräver lösesumma. Arkivbild.
I Brasilien ökar fallen där hundar rövas bort av kriminella som kräver lösesumma. Arkivbild.

Kriminella i Brasilien har upptäckt en lukrativ verksamhet. De stjäl hundar och kräver pengar för att lämna tillbaka djuren till ägarna. Hundnappningen ökar och bostonterriern Bosco har blivit något av en symbol för de drabbade.

Boscos husse, manusförfattaren Fernando Pedrosa, lämnade sin vovve utanför en matbutik i fashionabla Jardinsområdet i São Paulo i höstas. När han kom ut från affären var djuret borta, och det visade sig att Bosco hade stulits av hundnappare.

Pedrosa efterlyste sin älskling i sociala medier, och följden blev mängder av sympatiyttringar och tips om var Bosco kunde finnas.

Raul Rocha, en av sex utredare på DetetivePet som bidrog till att bostonterriern kunde återbördas till sin ägare, säger att tjuvarna tidigare oftast var ute efter snabba pengar. Hundarna stals och såldes i gatuhörn eller till mindre nogräknade uppfödare.

– Nu handlar allt fler av våra fall om lösesummor, säger Rocha och tillägger att det har skett en kraftig ökning av hundstölderna det senaste året.

– Kriminella utnyttjar att ägaren är fäst vid hunden för att försäkra sig om betalningen.

Fernando Pedrosa avböjer att kommentera händelsen.

– Både jag och Bosco behöver tid för återhämtning, säger han.