Nöje Film

"Hundraåringen"-maskörer i Oscarsjuryn

Maskörerna och äkta paret Love Larson och Eva von Bahr var tidigare i år Oscarsnominerade för sitt maskarbete på "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Nu har de valts in i Oscarsjuryn. Arkivbild.
Maskörerna och äkta paret Love Larson och Eva von Bahr var tidigare i år Oscarsnominerade för sitt maskarbete på "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Nu har de valts in i Oscarsjuryn. Arkivbild.

Tidigare i år var de Oscarsnominerade för "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Nu har maskörerna Eva von Bahr och Love Larson valts in i Oscarsjuryn.

Efter kritik mot bristen på mångfald i Academy of Motion Picture Arts and Sciences har 683 nya medlemmar bjudits in att delta i juryarbetet, däribland den svenska Oscarsvinnaren Alicia Vikander.

Hon är dock inte det enda tillskottet. I juryn finns nu också två svenska maskörer som under senaste Oscarsgalan i februari satt i publiken, nominerade för sitt arbete med Robert Gustafssons rynkiga hundraåring.

Eva von Bahr och Love Larson förlorade statyettkampen mot "Mad Max: Fury road"-teamet, men får nu möjligheten att utse kommande pristagare.

– Det känns jättemäktigt. Det kom ett mejl i går från juryns ordförande, Cheryl Boone Isaacs, om att man blivit invald, säger Eva von Bahr till TT.

Livstidsuppdrag

Uppdraget är på livstid och innebär en hel del filmtittande mot slutet av året, då årets filmskörd skickas ut till alla medlemmar, för närvarande omkring 7 000 personer.

Eva von Bahr och Love Larson får rösta i alla kategorier i det första skedet, därefter är de med och utser vinnaren bland de nominerade i "sin" kategori: smink och peruk.

Vad som imponerar på radarparet tror de skiljer sig något från den amerikanska mallen.

– I USA är de glada i stora, avancerade masker, men vi kommer nog att titta efter filmer där maskeringen är liten, men har stor betydelse. Som i "Foxcatcher", där näsan förändrade Steve Carell så pass mycket att det hjälpte hans karaktär.

Jessica Gow/TT
De Oscarsnominerade maskörerna Eva Von Bahr och Love Larson har knipit en plats i Oscarsjuryn. Just nu har de fullt upp med arbetet på filmen "Hundraettåringen som smet från notan och försvann". Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset