Nyheter Världen

Hundra år sedan Irlands påskuppror

Irlands president Michael D Higgins lägger ned en krans vid postkontoret i Dublin.
Irlands president Michael D Higgins lägger ned en krans vid postkontoret i Dublin.

Britterna banade väg för Irlands frihet när de krossade det väpnade upproret i Dublin på annandag påsk 1916.Hundra år senare hedrades rebellerna i huvudstaden – men även de brittiska soldaterna som dödades.

Dagens irländare har Storbritanniens våldsamma svar på upproret i Dublin att tacka för att drottning Elizabeths ansikte inte pryder sedlarna. Många irländare reagerade med avsky på engelsmännens beskjutning av huvudstaden och avrättningen av upprorsledare och anslöt sig till separatiströrelsen – något som banade väg för landets självständighet sex år senare.

På söndagen högtidlighölls hundraårsdagen av upproret. Irlands president Michael D Higgins lade ner en krans vid postkontoret, där landets rätt till självständighet proklamerades, och omkring 5 000 anhöriga till de irländska självständighetskämparna bjöds in till en parad genom Dublin.

Den beväpnade delen av upproret är fortfarande kontroversiell på Irland. Minnesdagen har debatterats i förväg och även de brittiska soldater som dödades kommer att hedras.

Samtidigt har polisen i Nordirland, som Storbritannien behöll, varit på helspänn för eventuella attacker i samband med firandet. Nordirlands probrittiska försteminister Arlene Foster har sagt att hon inte vill högtidlighålla "en väldigt våldsamt attack mot staten".

AP/TT
Ruinerna av vad som återstod av Imperial Hotel i Dublin efter att Storbritannien beskjutit Dublin under påskupproret 2016. Arkivbild.
AP/TT
Britterna tog tusentals fångar efter upproret. Arkivbild.
AP/TT
Storbritannien besköt byggnaderna som de irländska upprorsmakarna ockuperade i Dublin. Arkivbild.