Nyheter Sverige

Hundratals björnar lever farligt i år

Snart är det dags för landets björnar att se upp. Den 21 augusti startar nämligen licensjakten.Även i år ligger antalet björnar som får skjutas på en låg nivå jämfört med tidigare år.

Enligt Naturvårdsverket har björnstammen minskat med cirka 3 procent om året mellan 2008 och 2013. Under 2013 bedömdes det finnas omkring 2 800 björnar i Sverige.

Jämtland är ett av de län där tilldelningen ökar i år. Där får 74 björnar fällas under licensjakten jämfört med 60 i fjol.

– I praktiken är det ingen ökning av jaktuttaget. Vi summerar det sammanlaga förmodade uttaget, säger Ruona Burman, enhetschef vid länsstyrelsen i Jämtlands län, till TT.

Förra året fälldes 17 björnar på skyddsjakt innan licensjaktsbeslutet togs medan det i år bara har fällts tre på skyddsjakt.

– Nu har det genomförts en björnspillningsinventering. Resultaten från den väntar vi till hösten. I avvaktan på den håller vi oss till samma nivå som förra året, säger Ruona Burman.

I sex av de län där björnar får skjutas har länsstyrelserna beslutat om licensjakt på 219 djur. Det finns ännu inga uppgifter om jakten i Värmland, men i fjol fick två björnar skjutas i länet.

Förra årets licensjakt omfattade 226 björnar, det lägsta antalet sedan 2007.