Nöje Musik Metro Music

Hundratals Kate Bush-dansade ihop

Klädda som Kate Bush i "Wuthering heights"-videon från 1978 samlades ett par hundra danssugna personer i Uppsala på lördagseftermiddagen.
Klädda som Kate Bush i "Wuthering heights"-videon från 1978 samlades ett par hundra danssugna personer i Uppsala på lördagseftermiddagen.

Ett par hundra Kate Bush-kopior samlades på lördagen i Uppsala för att dansa till "Wuthering heights", skriver Uppsala Nya Tidning.

Idén kom från ett liknande event i Brighton 2013, då dansen filmades och klippet fick sedan stor spridning. Nu har fenomenet vuxit i omfattning och i år dansade Bush-kopior i tjugo städer i elva olika länder samtidigt.

Uppsalaevenemanget anordnades av 26-åriga Camilla Dunér som såg videon från Brighton för första gången för ett halvår sedan, då hon fick idén om att ordna någonting liknande i Uppsala.

"Från början tänkte jag att det bara skulle vara för mina vänner, men intresset blev jättemycket större. I stället för 10–20 personer så blev vi snarare 100–200 som dansade", skriver hon till TT.

När hon förstod att det skulle samordnas evenemang globalt den sextonde juli såg hon till att planera sitt danstillfälle samma dag.

"Jag visste inte från början hur det skulle bli, men när alla började dyka upp så föll allt på plats", skriver hon och tillägger:

"Alla var jätteglada och ivriga att få dansa. Så det var en jättehäftig känsla!"

Jimmy Dovholt/TT
På lördagseftermiddagen dansades "Wuthering heights" i Uppsala – samtidigt framfördes den i nitton andra städer i totalt elva olika länder.
Christina Forsberg/TT
Camilla Dunér, längst fram på bilden, låg bakom lördagens Kate Bush-tillställning i Uppsala.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset