Nyheter Världen

Hundratals soldater till Västbanken

Människor tröstar varandra nära platsen i Tel Aviv där attacken ägde rum.
Människor tröstar varandra nära platsen i Tel Aviv där attacken ägde rum.

Israel skickar hundratals nya soldater till Västbanken, enligt landets armé. Insatsen är ett svar på gårdagens skottdåd i Tel Aviv, då två palestinier dödade fyra personer på en marknad i staden.

Fyra människor fick sätta livet till och flera skadades när två beväpnade gärningsmän öppnade eld på en populär marknad i Tel Aviv under onsdagskvällen. De två männen, två palestinska kusiner från staden Hebron på Västbanken, greps direkt efter dådet, enligt polisen. En av dem skottskadades och opererades i natt.

Förstärker militär närvaro

Israel reagerade starkt på attentatet, ett av de värsta på länge i det våldsdrabbade landet. Premiärminister Benjamin Netanyahu kallade dådet för "kallblodiga terroristmord" och Israel förstärker nu sin militära närvaro på den ockuperade Västbanken med två bataljoner, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till den israeliska armén, som inte vill ange ett exakt antal soldater.

En bataljon brukar dock bestå av flera hundra soldater.

Drar in inresetillstånd

Under morgonen kom också beskedet att Israel drar in inresetillstånden för 83 000 palestinier inför den muslimska fastemånaden ramadan, enligt AFP. Ramadan är en tid då många palestinier besöker sina släktingar på andra håll i landet.

"Alla tillstånd för ramadan, särskilt tillstånd för familjebesök från Judéen och Samarien, har frusits", skrev en talesperson för myndigheten som samordnar Israels aktiviteter på Västbanken i ett uttalande.

Inga skadade svenskar

UD har inga uppgifter om att svenskar har skadats i attacken. Man uppmanar svenskar som befinner sig i området att kontakta sina anhöriga.