Sport

Hunt: Ringat in en handfull aktuella

IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt ska fixa en ersättare till Janne Andersson.
IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt ska fixa en ersättare till Janne Andersson.

Janne Andersson tar över landslaget men vem fyller luckan efter honom hos svenska mästarna IFK Norrköping?Den nye förbundskaptenen kan räkna med att få frågan att hjälpa till.– Jag bidrar gärna på olika sätt, säger han.

Torsdagen blev hektisk för 53-åringen som de senaste 24 timmarna varit Sveriges mest omskrivne man. Få fotbollsrelaterade ämnen har så stort nyhetsvärde som vem som blir ny förbundskapten.

Direkt efter förmiddagens presskonferens på Friends i Solna åkte Janne Andersson tillbaka till Norrköping för ännu ett möte med medierna.

Nu var spörsmålet ett annat.

Baksidan av myntet, konsekvensen av hans beslut att hoppa på ett av landet mest uppmärksammade och utsatta jobb: Han ska ersättas i IFK Norrköping.

Ordföranden Peter Hunt säger att klubben redan "ringat in en handfull, ingen mer aktuell än den andre" kandidater och huvudspåret är att hitta den person som kliver in i samma tjänst Andersson lämnar efter vårsäsongens sista match, mötet med Elfsborg hemma på Nya Parken den 29 maj.

Vill ha en manager

Klubben vill ha en manager, inte enbart en tränare.

– Det blir inte lätt att ersätta den typ av tjänst vi modulerat fram, en manager/tränare. Det är inte många som behärskar den i Sverige.

– Janne har skött sysslan på ett förträffligt sätt. Vår utgångspunkt är att undvika för många hierarkiska nivåer, undvika för många chefer och ytor där det kan bli friktioner.

– Vår prioritet är att hitta en sådan individ, om det går. Vi är mitt inne i den processen. När och hur vi kan komma i mål är svårt att säga, men ambitionen är så snabbt det går, om det går, säger Hunt.

Redan för en månad sedan fick han en påringning från förbundet och ett förhandsbesked om att Janne Andersson skulle kontaktas. Samtidigt diskuterade Hunt en kontraktsförlängning med guldtränaren som kom till klubben från Örgryte för fem år sedan.

– Även om vi hade nått ett skrivet avtal hade det hade inte spelat någon roll, säger Hunt.

Intern lösning ett tag?

Han utesluter inte att det kan bli en temporär intern lösning tills klubben hittat Anderssons långsiktiga ersättare.

– Vi har personer med god utbildning och erfarenhet som jobbar kring Janne. Temporärt tror jag att vi klarar av det, säger Hunt.

I så fall kan Mathias Florén och Stefan Hellberg få leda laget under sommarens kval till Champions League och kanske längre än så.

– Inget är uteslutet. Tidsmässigt är det tufft att hitta någon. Men processen är igång och vi ligger inte på latsidan. Det är ett viktigt skede i föreningens historia och vi måste ha lite fingertoppskänsla i vårt val.

Med sitt breda kontaktnät hjälper Janne Andersson gärna till i rekryteringsarbetet.

– Kan jag bidra, gör jag gärna det, säger han.

Peter Hunt:

– Det vore märkligt om vi inte skulle fråga om råd om enskilda individer. Samtidigt har vi en självständig agenda.