Nöje Film

Huppert och Depardieu återförenade

Det är 36 år sedan Isabelle Huppert och Gérard Depardieu senast spelade mot varandra i en film. Nu har de återförenats igen i "Valley of love". Arkivbild.
Det är 36 år sedan Isabelle Huppert och Gérard Depardieu senast spelade mot varandra i en film. Nu har de återförenats igen i "Valley of love". Arkivbild.

Att filma i femtiogradig värme, vecka in och vecka ut, är inte en behaglig upplevelse. Men Isabelle Huppert menar att det var nödvändigt att filma "Valley of love" i USA:s mytomspunna Death Valley för stämningens skull.

– Det kändes som att vara på en annan planet. Och det var bra, för de här två personerna skulle vara som avstängda från resten av världen.

"De här två personerna", det är två skådespelare som heter Gérard och Isasbelle och som spelas av Gérard Depardieu och Isabelle Huppert. Finns det likheter mellan de fiktiva och de verkliga personerna? Huppert rycker på axlarna.

– Jag skulle lika väl kunna vara någon annan.

Sonen begår självmord

De två i filmen har en gång varit gifta. Deras gemensamme son har begått självmord. Innan han gjorde detta skrev han brev till sina föräldrar för att be dem mötas i Death Valley ett bestämt datum. Varför?

Det har gått 36 år sedan Huppert och Depardieu senast spelade mot varandra på film. Huppert berömmer sin motspelare:

– Gérard har en sådan närvarokänsla – det känns som om det vore i går.

Depardieu har ju numera en ansenlig kroppshydda, något han flera gånger visar upp i sin nakenhet. Huppert skrattar.

– Det bara var så. Han visade upp sig.

Flitig skådespelare

Med jobb på film och teater är Isabelle Huppert en av Frankrikes flitigaste skådespelare, ständigt anlitad av toppregissörer från olika delar av världen. Vi såg henne nyligen i norrmannen Joachim Triers "Louder than bombs", på Cannesfestivalen om två månader torde det bli världspremiär för holländaren Paul Verhoevens "Elle".

– Ni kan vänta er överraskningar. Det är ju en Paul Verhoeven-film. Det är en mycket rik film, klassisk och komplicerad, säger Isabelle Huppert.

I år ska hon åter arbeta med Michael Haneke. Hon spelade huvudrollen i dennes "Pianisten", som 2001 gav henne Cannesfestivalens kvinnliga skådespelarpris.

– Den nya filmen heter "Happy end", och det begreppet är väl inget man brukar förknippa med Haneke. Fast han är väldigt rolig. Den nya filmen utspelas i Calais, och handlar om en mycket rik familj som kastas in i en mängd problem.

Lionel Cironneau
Isabelle Huppert har bara lovord att säga om sin motspelare Gérard Depardieu. "Gérard har en sådan närvarokänsla", konstaterar hon. Arkivbild.
Pressbild
Isabelle Huppert och Gérard Depardieu i "Valley of love", där de spelar ett före detta par som sörjer sin gemensamma son. Pressbild.