Teknik Nyheter Sverige

"Hur lång är Jenny Strömstedt?"

Mattias Ljungberg, konditor på Tössebageriet i Stockholm, var med och tog fram semmelwrapen i år. Semmelwrap är det matrelaterade ordet som ökade mest i svenskarnas googlingar under 2015.
Mattias Ljungberg, konditor på Tössebageriet i Stockholm, var med och tog fram semmelwrapen i år. Semmelwrap är det matrelaterade ordet som ökade mest i svenskarnas googlingar under 2015.

Det som finns på nyhetsagendan är generellt det vi googlar på mest. I år har vi svenskar sökt mycket på Lisa Holm, semmelwrap och ofta ställt frågan: Vad har hänt i Paris?

I januari sökte vi på Charlie Hebdo med anledning av dådet i Paris och i februari var det Melodifestivalen för hela slanten. Även mordet på Lisa Holm, knivattacken på Ikea i Västerås och bilden på den syriske pojken Alan Kurdi som spolades upp på en strand i Turkiet har vi googlat mycket på under året.

För sjätte gången presenterar Google vilka sökningar som ökat mest. Nytt för i år är bland annat "selfielistan". Där ligger före detta partiledaren Lars Ohly i topp med sin omtalade Instagram-bild, där hans mer intima kroppsdelar råkade förevigas.

Vad, vem och hur?

Söktermen som ökade mest 2015 var Lisa Holm. Hennes namn toppade även den rena personlistan, följt av transpersonen Caitlyn Jenners och schlagervinnaren Måns Zelmerlöw.

Hur lång är Jenny Strömstedt? Den sökningen ökade mest bland frågor som började med "hur".

Enligt Google har vi också blivit flitigare på att ställa frågor. Under året har vi till exempel ofta funderat över vad som har hänt i Paris. Vi har även varit nyfikna på vem bloggaren Julia Caesar är, hur många kalorier det är i öl och vad som menas med decemberöverenskommelsen.

Precis som tidigare år är det även vanligt att söka efter avlidna personer. Här vi Sverige har sökt mycket på Anita Ekberg, Robert "Robban" Broberg och Magnus Härenstam, som alla gick bort under 2015.

Semmelwrapen i topp

När det gäller mat har förra årets listetta chiapudding fått göra plats för en riktig snackis: Semmelwrapen. Hur wrapen ska toppas återstår dock att se.

– Jag kommer inte att göra något nytt i år men givetvis har jag massor av idéer. I framtiden kommer ni att få se mer av mig, säger Mattias Ljungberg, konditor på Tössebageriet i Stockholm, som var med och tog fram wrapen.

Under året som gått kan Google även se att det mobila sökandet har ökat kraftigt. Nästan hälften av alla sökningar gör vi via våra telefoner.

Marcio Jose Sanchez/AP
För sjätte gången presenterar Google årets söktrender. Arkivbild.
Evan Agostini/AP
Bruce Jenner blev Caitlyn Jenner. Jenner hamnar på andra plats över de personer som svenskar googlat mest på 2015. Lisa Holm toppar. Arkivbild.