Nöje Musik Metro Music

Hurula äntrar scenen igen

Robert Hurula släpper snart albumet "Vapen till dom hopplösa", uppföljaren till hans hyllade solodebut.
Robert Hurula släpper snart albumet "Vapen till dom hopplösa", uppföljaren till hans hyllade solodebut.

Efter att ha dragit sig undan rampljuset en tid gör sig Robert Hurula redo att återvända. I september släpps albumet "Vapen till dom hopplösa", uppföljaren till hans hyllade solodebut.

Hurulas album "Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för" var ett utropstecken när det kom våren 2014. De följande månaderna gick det knappt att besöka en svensk festival utan att se en Hurula-spelning, och i och med släppet av ep:n "Betongbarn" den hösten visade Robert Hurula att han var någonting stort på spåren.

Men flod följs av ebb och fram till i våras, när nya singeln "Ont som jag" dök upp, var det tyst. Det betyder däremot inte att Hurula har legat på latsidan.

– Jag håller alltid på med någonting, kladdar med färg eller pysslar. Det är någonting som bara ska ut och musiken är en av de grejerna, så jag har alltid mycket att göra, säger han.

"Beundrar honom"

"Ont som jag" följdes av singlarna "Sand" och "Ny drog", låtar som skvallrar om den musikaliska utvecklingen som kommer att höras på "Vapen till dom hopplösa".

En anledning till varför det låter som det gör stavas Björn Olsson. Robert Hurula säger att det inte var någon "strategisk plan" att höra av sig till producenten, utan efter ett par telefonsamtal föll sig ett samarbete naturligt.

Hurula talar med vördnad om den forne Soundtrack of Our Lives-medlemmen.

– Jag beundrar Björn som person och hans musik. Jag tror att vi är ganska lika i det att ingen av oss är någon som går in i ett rum och tar plats, utan båda känner sig fram på samma sätt, säger han.

"Liknelserna ändrades"

Sedan solodebuten har Robert Hurula tilldelats diverse etiketter, vissa mer ögonbrynshöjande än andra.

– Någon gång efter att jag släppt första singeln blev jag kallad "mörkrets furste" i P3. Då tänkte jag "är jag verkligen det?", säger han och skrattar.

En annan jämförelse verkade vara nästintill oundviklig i början, nämligen den med en viss annan svensk artist.

– Håkan Hellström förändrade klimatet för folk som sjunger på svenska, så jag tycker inte att det är konstigt att man alltid nämns i samband med den störste artisten som sjunger på svenska. Men de liknelserna ändrades ganska snabbt när jag började spela mycket live, säger Hurula.

Björn Larsson Rosvall/TT
"Jag håller alltid på med någonting, kladdar eller pysslar", säger Hurula.
Björn Larsson Rosvall/TT
Hurula gjorde sin enda Sverigespelning i sommar på Way Out West.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset