Sport

Hygglig OS-lottning för handbollslagen

Sabina Jacobsen tycker att handbollsdamerna fick en okej lottning i OS.
Sabina Jacobsen tycker att handbollsdamerna fick en okej lottning i OS.

De svenska handbollslandslagen har goda chanser att ta sig vidare från gruppspelet i OS – om man ska utgå från fredagskvällens lottning.– Det känns som en relativt bra grupp, säger herrarnas förbundskapten Ola Lindgren.

Polen, Slovenien, Brasilien, Tyskland och Egypten heter motståndarna. Så föll lotten i OS-arenan Future Arena i Rio de Janeiro. Brasilien fick som värdnation välja grupp och föredrog den Sveriges herrar hamnade i.

I den andra gruppen gör Frankrike, Danmark, Kroatien, Tunisien, Qatar och Argentina upp om de fyra första platserna som innebär kvartsfinal och vidare spel i turneringen.

Noterbart:

De tunga medaljfavoriterna Frankrike, Danmark och Kroatien hamnade i samma grupp, vilket betyder att herrlandslaget riskerar att stöta på någon ur den trion i kvartsfinal.

Chans att vinna

– Man vill gärna ha någon av de stora favoriterna i sin grupp för att slippa korsa dem i kvartsfinalen. Vi får sikta på att komma högt upp i gruppen. Jag tycker definitivt vi har chans att vinna den, säger Ola Lindgren till Aftonbladet.

– Det krävs spel på hög nivå och sedan får man se var man hamnar i kvartsfinal.

Herrarna tog sig till OS med sista skottet i kvalet i Malmö.

– Det har varit en otrolig resa för att ta oss till den här platsen. Många gånger har vi varit uträknade men fått till mål i slutsekunderna. Vi har verkligen haft marginalerna på vår sida, säger Lindgren.

Slapp Norge

För damerna väntar Nederländerna, Ryssland, Frankrike, Argentina och Sydkorea.

– Det kunde blivit lättare men också svårare. Jag tycker båda grupperna är jämna. Ryssland har det inte gått så bra mot för oss, säger spelaren Sabina Jacobsen till Aftonbladet.

Damerna slapp Norge i gruppen, men kan å andra sidan få möta norskorna i kvartsfinal. Jacobsen ser fram emot sin första turnering under ringarna.

– Det är självklart något man tränat för länge, OS är speciellt och det vill man uppleva. Det ska bli otroligt roligt. Svårt att säga hur det kommer att gå. OS är först i augusti, det är en bit till dess och vi ska ha en förbundskapten på plats också, säger hon.

Förbundet jobbar hårt på att få loss Helle Thomsen, den tidigare förbundskaptenen som ryckte in under OS-kvalet, från den danska klubben Midtjylland.

Att gå vidare från gruppen är ett självklart mål både för Jacobsen och lagkamraten Isabelle Gulldén.

– Jag tycker att vi har ett riktigt bra lag om vi spelar så bra som vi kan. Kvartsfinal är ett bra mål att ha, säger Gulldén.

I London för fyra år sedan slutade Sveriges damer näst sist, medan herrarna gick hela vägen till final där det till slut blev silver.