Sport

Hyllas för unikt förhållningssätt

Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström.

En urkraft, en unik idrottskvinna och jämförelser med Ingemar Stenmark och Carolina Klüft.Sportkrönikörerna hyllar Sarah Sjöström för att hon klarade av favoritpressen.

Sjöström tog Sveriges första OS-guld i Rio-spelen genom att krossa motståndet på 100 meter fjärilsim, där hon även satte världsrekord.

"Sarah i vatten är en urkraft i sitt rätta element", skriver Johan Esk på Dagens Nyheter och fortsätter med liknelser:

"Muhammad Alis taktik var att dansa som en fjäril och sticka som ett bi. Sarah Sjöströms var att simma som en fjäril och sticka som hon brukar."

Esk jämför Sjöström med alpinkungen Stenmark och sjukampardrottningen Klüft för att de liksom Sjöström "vet hur det är att tävla och vinna mot sig själv".

"Ensam i sitt slag"

Anders Lindblad på Svenska Dagbladet är inne på samma tema:

"Ingemar Stenmark var så där dominant när han var som bäst. Eller Carolina Klüft, Gunde Svan, Annika Sörenstam, Björn Borg."

Eric Hilmersson på Göteborgs-Posten jämför Sjöströms guldtårar med trestegshopparen Christian Olssons efter hans OS-guld 2004, eftersom han var lika överlägsen i Aten som Sjöström i Rio, och bröt ihop av tårar efteråt, precis som Sjöström.

"Så nog var Sarah Sjöström pressad inför finalen. Allt annat vore omänskligt", skriver Hilmersson.

Simon Bank på Aftonbladet anser dock att Sjöström är "fullkomligt unik, solitär, ensam i sitt slag", för hennes förhållningssätt till att ta OS-guld, eller misslyckas.

Har roligt

Bank menar att Sjöströms unika egenskap är att hon inte krånglar till det med sitt huvud:

"Prestationsångest? Förlamande nervositet? Psykiska krascher? Hm. Har de aldrig funderat på att bara simma?", skriver han och avslutar sin krönika:

"Hon har roligt för att hon vinner, men hon vinner för att hon har roligt."

Anna Friberg på Expressen skriver att pressen på Sjöström aldrig varit så stor "som den var i natt. Hon stod pall." Hon skriver också:

"Energi, hunger och självförtroende. Det har strålat om Sarah Sjöström sedan hon anlände till Rio."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset