Sport

Hysén tillbaka i målform

IFK Göteborgs Tobias Hysén mot Llandudno.
IFK Göteborgs Tobias Hysén mot Llandudno.

Han missade avslutningen innan EM-uppehållet – men har tillfrisknat under detsamma.I torsdagens Europa League-kval var Tobias Hysén tillbaka i gammalt gott slag och blev tvåmålsskytt i IFK Göteborgs 5–0-kross mot Llandudno.Även AIK vann komfortabelt.

Tobias Hysén är IFK Göteborgs bäste målskytt den här säsongen med fem mål på tio allsvenska matcher. Veterananfallaren, som inför säsongen kom tillbaka till "Blåvitt" efter två år i Kina, missade däremot de två avslutande matcherna innan EM-uppehållet på grund av en lårskada.

34-årige Hysén har däremot tillfrisknat under detsamma och blev tvåmålskytt i sin första tävlingsmatch sedan 19 maj.

I torsdagens Europa League-kvalmatch mot Llandudno – trea i den walesiska högstaligan förra säsongen – hoppade han in i den 65:e matchminuten och gjorde två mål inom loppet av två minuter, matchminut 79 och 81, när han satte 4–0 och 5–0 mot det amatörmässiga motståndarlaget.

– Vi ville avgöra den här matchen i första rundan, säger tränaren Jörgen Lennartsson till Viasat.

Lårskadad mittfältare

Dubbelmötet med Llandudno – i Europa Leagues första kvalsteg av fyra inför höstens gruppspel – är därmed i princip avgjort inför returen i Wales nästa vecka.

– Är nöjd med prestationen och resultatet, säger Lennartsson.

IFK Göteborgs mittfältare Sebastian Eriksson tvingades kliva av lårskadad i 76:e matchminuten, men enligt Lennartsson ska det inte vara någon större fara. Övriga blåvita mål gjorde Gustav Engvall, Sören Rieks och Emil Salomonsson.

I Stockholm, på Tele2 Arenas konstgräs i stället för Friends Arenas naturgräs i Solna på grund av konsert, hade AIK inga problem att vinna den första matchen mot sitt walesiska kvalmotstånd Bala, förra årets ligatvåa.

Yttermittfältaren Amin Affane prickade dit 1–0 i den 27:e matchminuten. Lagkaptenen och veteranförsvararen Nils-Eric Johansson fastställde slutresultatet till 2–0 i 51:a minuten.

Skilda åsikter

– Det var spel mot ett mål, vi borde gjort fler mål. Men ett bra resultat. Stundtals var det bra fotboll, men inte så effektivt som vi önskar i den perfekta av världar, säger AIK:s tränare Rikard Norling till Viasat.

Mittfältaren Stefan Ishizaki var inte lika nöjd.

– Vi visste att de skulle komma defensivt och kontra. Vi hade en klar bild av det. Stundtals i första hade vi bra kombinationer, med klapp-klapp-spel där de inte hänger med. Men tyvärr kommer vi inte till tillräckligt många farliga chanser, säger han till Viasat.

Returmatcherna spelas i de norra delarna av Wales nästa torsdag, den 7 juli.