Nyheter Världen

I Aleppo fortsätter dödandet

Aleppo har härjats svårt av kriget. Arkivbild.
Aleppo har härjats svårt av kriget. Arkivbild.

Minst 41 människor, varav 14 barn och 13 kvinnor, dödades av rebellernas artillerield mot de regimkontrollerade delarna av den syriska storstaden Aleppo.Samtidigt fortsätter regimens offensiv för att helt omringa de rebellkontrollerade delarna.

Dödstalen i de regimkontrollerade delarna på lördagen rapporteras av Londonbaserade regimkritiska Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Observatoriet uppger också att minst fem människor dödats av regimens flyg- och artilleriangrepp i de rebellkontrollerade delarna.

Drygt 200 000

Regeringsstyrkornas offensiv för att helt ta Castello-vägen, den enda som leder in i den rebellkontrollerade delen av Aleppo, fortsätter och rebellerna riskerar att omringas. Källor uppger att styrkorna nu står 500–1 000 meter från vägen, som därmed hamnar på avstånd för eld med fler typer av vapen, och att en hög kulle intagits varifrån eldgivningen kan ske.

Offensiven pågår samtidigt som regimen hävdar att den nationella vapenvila den utlyst förlängs med ytterligare 72 timmar från midnatt natten till lördagen.

Före kriget, som började 2011, hade Aleppo cirka 2 miljoner invånare. Nu finns drygt 200 000 människor i inringningen – varav den absoluta majoriteten är civila.

"Inte en droppe"

Invånarna vittnar om att grundläggande basvaror börjat sina sedan regimstyrkorna börjat knipa åt kring Castello-vägen.

– I två dagar var situationen lugn. Jag gick till marknaden och handlade och jag fyllde upp min motorcykel med bensin. Nu kan jag inte hitta en enda tomat och det finns inte en droppe bränsle, säger Bilal Qaterji, som jobbar i en lokal textilfabrik till AFP.

Den redan så hårt prövade befolkningen ser nu ytterligare ett mörkt moln på himlen:

– Jag är rädd att Castello-vägen kommer att vara avskuren under lång tid. Det kommer att leda till brist på bröd och andra förnödenheter, säger den arbetslöse fyrabarnspappan Ahmed Kanjou.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset