Sport Fotboll

I blågult trots triss i huvudskador

Magdalena Ericsson är tillbaka i landslaget, efter en hjärnskakning som gjorde att hon missade senaste landskampen.
Magdalena Ericsson är tillbaka i landslaget, efter en hjärnskakning som gjorde att hon missade senaste landskampen.

Först bruten näsa, sedan brutet okben – och så en hjärnskakning på det.Landslagbacken Magdalena Ericssons skadefacit från i fjol är ingen rolig läsning.– Jag är kanske ganska vårdslös i mitt spel... då blir det lätt så, säger 22-åringen.

Huvudet fick ta några rejäla smällar i fjol, konstaterar Magdalena Ericsson.

Näsan gick av i en Champions League-match mot Bröndby i mars. Sedan följde en smäll mot Vittsjö i slutet av maj, då okbenet på vänstra kinden blev intryckt och tvingade henne till operationsbordet lagom till sommaren.

Och när den stora landslagschansen väl kom var nästa krock inte långt borta. Linköpingsbacken var på god väg att spela till sig en plats i damlandslagets startelva efter två starka insatser mot Moldavien och Polen i september, men tvingades tacka nej till EM-kvalmatchen mot Danmark i oktober.

– Det har varit rena olyckshändelser. Jag tror att det har att göra med att jag spelade mer mittback i fjol, hamnade i mer nickdueller, säger hon.

– Men det enda som hindrat mig från spel är ju egentligen hjärnskakningen. Det kändes riktigt surt, det kändes som att jag var på gång i höstas.

För kort hår

Till samlingen i Göteborg inför träningslandskampen mot Skottland på tisdag är 22-åringen dock fullt återställd. I alla fall nästan, medger hon med ett skratt.

Fortfarande är håret ovanför vänsterörat lite för kort för att utan motstånd foga sig in i den blonda hästsvansen.

– Ja, det är det enda. De var tvungna att raka bort allt hår där… så det är fortfarande lite svårt att få kontroll på.

Tränar vänster

Förbundskapten Pia Sundhage har varit tydlig med att det är vänsterfoten som varit Magdalena Ericssons biljett in i landslaget. Hon hamnade visserligen strax utanför VM-truppen i fjol, men fick chansen från start som vänsterback mot både Moldavien och Polen i EM-kvalet i höstas.

Sedan Rosengårdsbacken Amanda Ilestedt tvingats avbryta samlingen med ryggproblem är Ericsson dessutom aktuell även som mittback, en position hon är van vid från klubblaget.

Linköpingsbacken är noga med att vårda sin konkurrensfördel.

– Det är rätt unikt med vänsterfotade vänsterbackar. Och det finns inte så många vänsterfotade mittbackar heller, säger hon.

– Det är något jag tränar på varje dag, för att få foten att bli ännu mer unik och vara riktigt pricksäker.