Sport

I EM vill inga britter ha utträde

Wales firar sedan avancemanget från gruppspelet blivit klart.
Wales firar sedan avancemanget från gruppspelet blivit klart.

I Storbritannien folkomröstas det om ett utträde ur EU.I Frankrike gör de brittiska lagen mesta möjliga för att få stanna kvar i den europeiska fotbollsgemenskapen så länge det går.Åtminstone ett av de tre kvarvarande brittiska lagen får dock åka hem från EM när Wales och Nordirland ställs mot varandra i åttondelsfinal.

Inte många förutspådde att Wales skulle toppa grupp C inför utslagningsfasen. Men Wales – som förlorade EM-genrepet mot Sverige med 0–3 – har visat att laget inte alls bara består av superstjärnan Gareth Bale. Real Madrid-anfallaren är viktig – tre mål hittills – men det är flera spelare som klivit fram under mästerskapets som är nationens första på nästan ett halvt sekel.

Svidande förlust

Wales inledde med seger mot Slovakien och råkade sedan ut för en svidande förlust mot England, som avgjorde på tilläggstid. Walesarna deppade inte länge. 3–0 mot Ryssland gjorde laget till gruppsegrare.

Förbundskaptenen Chris Coleman öste beröm över sitt lag och en spelare lite extra. Mittfältaren Aaron Ramsey inledde målgörandet mot Ryssland och spelade fram Gareth Bale till 3–0.

– Han kan göra saker på sin position som andra inte kan. Det är det bästa jag någonsin sett en walesisk mittfältare prestera, sade Chris Coleman.

Friare tyglar

Den 25-årige Arsenalspelare har fått friare offensiva tyglar i landslaget jämfört med i klubblaget. Här har han tillåtelse att så fort möjlighet ges ge Gareth Bale understöd längst fram i banan.

– I den form Aaron är i nu har han tillfört något som det här laget tidigare saknat. Han kan dominera planen, från eget straffområde till motståndarnas box, säger Chris Coleman, som förväntar sig en fysisk match mot de brittiska kollegorna från norr i lördagens åttondelsfinal.

– Vi får ta lärdom av matchen mot England. Det blir ett brittiskt derby igen mellan två lag som båda gjort det bra och som lyckats över förväntan. Nordirländarna spelar fysiskt, de transporterar bollen snabbt upp i banan och är väl organiserade. Det blir en tuff uppgift att dyrka upp deras försvar, sade Chris Coleman.

Med Bale och Ramsey i dokumenterad form lever hoppet om en sensationell plats i kvartsfinalen för Coleman och hans Wales.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset