Nyheter Sverige Sverige-topp

I kväll får du släcka och mysa

I kväll är det återigen dags för Earth Hour, en av världens största miljömanifestationer som får tusentals människor att släcka ner all belysning. Men det finns mycket mer du kan göra – både för klimatet och för din egen skull.

– Laga klimatsmart mat och bjud in folk och dansa i mörkret. Eller var ute på stan då kommunerna över hela landet anordnar aktiviteter, tipsar Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på Världsnaturfonden (WWF).

Mellan halv nio och halv tio är det dags. Earth Hour är mest känd för att många släcker ner belysning, som ett sätt att uppmärksamma politiker på klimatfrågan. Timmen sjösattes av WWF 2007, och allt från Eiffeltornet i Paris till operahuset i Sydney släcks ner. En symbolhandling, men man kan göra mycket mer.

I Sverige har intresset varit relativt svalt hos elkonsumenterna – åtminstone om man tittar på elförbrukningen, enligt tidigare undersökningar. Evaeus menar å sin sida att människors engagemang är stort.

– Earth Hour har aldrig handlat om att spara energi. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma klimatfrågan, och att få folk att tänka klimatsmart resten av året.

Kungen är en av dem som nappat på manifestationen.

"Vi uppmärksammar Earth Hour genom att låta släcka fasadbelysningarna på de kungliga slotten", säger han i ett pressmeddelande.