Nyheter Världen

ICC "bör ta upp Eritreas brott"

Eritreas president Isaias Afwerki. Arkivbild.
Eritreas president Isaias Afwerki. Arkivbild.

Mord, våldtäkter och förslavning hör till de utbredda, systematiska brott mot mänskligheten som Eritreas civila utsätts för, konstaterar en FN-kommission.Omvärlden måste nu åtala landets ledare, anser kommissonen.

Regimen har begått brotten "inom ramen för en kampanj med syfte att injaga fruktan i, avskräcka motstånd från, och ytterst kontrollera Eritreas civilbefolkning" ända sedan landets självständighet 1991, skriver FN:s utredningskommission om de mänskliga rättigheterna i Eritrea.

"De som begått dessa brott måste ställas inför rätta och offren måste komma till tals. Det internationella samfundet måste nu vidta åtgärder, däribland använda sig av Internationella brottmålsdomstolen (ICC), nationella domstolar och andra tillgängliga mekanismer" för att skipa rättvisa, anser kommissionens ordförande Mike Smith i ett uttalande.

ICC kan inte på eget bevåg ta upp fallet eftersom Eritrea inte erkänner domstolen.

Presidentkrets

FN:s förre rättschef Hans Corell anser att anklagelserna är oerhört allvarliga. Nu måste FN:s säkerhetsråd hänvisa frågan till ICC:s åklagare, anser han.

– Vad de absolut måste göra är att statuera exempel, säger Corell.

Säkerhetsrådet måste agera även om spåren leder till presidenten Isaias Afwerki, anser han.

– Det skulle skicka en oerhört kraftfull signal runtom i världen till potentiella diktatorer och krigsherrar om att "aj, aj, aj, nu är det slut på det här, nu kommer de efter mig".

Omänskliga förhållanden

I rapporten pekas inga namngivna personer ut men där noteras att all makt utgår från presidenten och hans närmaste. "Särskilda individer, däribland företrädare på högsta nivå för staten och det styrande partiet – Folkfronten för demokrati och rättvisa (PFDJ) – och ledande befäl bär ansvar för brott mot mänskligheten och andra grova människorättskränkningar".

Särskilt utpekas det så kallade Nationella säkerhetskansliet, som rapporterar till presidenten, för godtyckliga fängslanden, försvinnanden och tortyr. Militära ledare beskylls i sin tur för omänskliga förhållanden inom militär- eller samhällstjänst, som är på obestämd tid och därför likställs med förslavning av kommissionen.

Anklagelserna är "politiskt motiverade och grundlösa", anser Eritreas regering enligt Reuters. De "är ett oberättigat angrepp inte bara på Eritrea, utan även på Afrika och utvecklingsländer", heter det i ett uttalande.