Nyheter Toppnyheter Världen

ICRC: Mellanösterns största kris

– Den enda vägen ut ur konflikten i Syrien är att de stora spelarna sätter sig ner vid förhandlingsbordet och hittar en lösning, säger Dominik Stillhart, operativ chef vid Internationella Rödakorskommittén (ICRC).
– Den enda vägen ut ur konflikten i Syrien är att de stora spelarna sätter sig ner vid förhandlingsbordet och hittar en lösning, säger Dominik Stillhart, operativ chef vid Internationella Rödakorskommittén (ICRC).

Världen plågas av mer våldsamma konflikter än på flera decennier – och den politiska viljan att lösa dem är alldeles för låg.– Vi kanske bara har sett början på något som kan bli ännu värre, säger Dominik Stillhart vid Internationella Rödakorskommittén.

– Jag har arbetat med den här organisationen i 25 år och jag har aldrig sett så många segdragna konflikter samtidigt som vi ser just nu, säger han i en intervju med TT.

Som operativ chef med ansvar för Internationella Rödakorskommitténs (ICRC) hjälpinsatser har han en unik inblick i världens konflikthärdar. Och hans prognos för framtiden är dyster.

– Mellanöstern går igenom sin största kris sedan det Osmanska riket föll under det första världskriget, säger Dominik Stillhart.

"Global konfrontation"

I botten för många av de pågående konflikterna – såväl i Mellanöstern som i Afrika – ligger enligt honom "en global konfrontation" mellan olika jihadiströrelser och det växande antal stater som bekämpar dem.

– Vad vi sett sedan den 11 september är att varje gång som en seriös insats görs mot jihadisterna så kommer de ut starkare. Tittar man på Islamiska staten och deras förmåga att mobilisera utländska krigare så är det ofattbart. Deras propaganda fungerar verkligen extremt bra.

TT: Hur bekämpar man den här formen av extremism?

– Som representant för en hjälporganisation borde jag säga att alla ska ge mer pengar till hjälporganisationer, men det är definitivt ingen lösning. Vad som måste ske är att mer politisk energi läggs på konfliktlösning.

"Skandalöst"

Fem år av krig i Syrien har skapat åtta miljoner internflyktingar, fyra miljoner som flytt landet och över 300 000 döda. Även om en bräcklig vapenvila inletts, menar Dominik Stillhart att alldeles för lite skett för att nå en politisk lösning.

– Jag finner det skandalöst. Syrien var tidigare ett välbärgat land – nu svälter människor ihjäl i belägrade områden. Och det sker framför ögonen på hela världen, säger Dominik Stillhart.

Bombningarna av Aleppo har drivit tiotusentals människor på flykt. Hans medarbetare på ICRC:s kontor i staden vittnar om hårda strider, och en tillvaro utan vare sig el eller vatten.

– Människor är extremt oroliga. Regeringsstyrkorna har skurit av alla transportvägar till den rebellkontrollerade östra delen av staden, som är på väg att bli ett belägrat område.

Allt fler aktörer

Han säger att det enda sättet att få slut på kriget är att stormakterna sätter sig vid förhandlingsbordet. Men att få till stånd en varaktig vapenvila blir allt svårare – såväl i Jemen som i Syrien – i takt med att antalet aktörer på marken växer.

– För att vi ska kunna förflytta oss från Damaskus till Aleppo så måste vi ta oss igenom 60 olika vägspärrar. De flesta av dem kontrolleras av helt olika grupper. Och vi måste få grönt ljus från var och en av dem för att kunna ta oss igenom. Det är en illustration av hur fragmentiserad konflikten i Syrien har blivit, säger Dominik Stillhart.

Darko Vojinovic/AP/TT
Konflikterna i Syrien, Irak och Afghanistan har drivit miljontals människor på flykt, här några av dem på väg från Makedonien över gränsen till Serbien i januari i år. Arkivbild.
Hani Mohammed/AP/TT
Snart ett år av inbördeskrig och flygbombningar under ledning av Saudiarabien har lett till över 6 000 döda i Jemen, varav hälften tros vara civila. "Vi är väldigt oroade av den humanitära situationen i Jemen", säger Dominik Stillhart.
AP/TT
Bakom många av dagens konflikter ligger en global sammandrabbning mellan jihadiströrelser som Islamiska staten (IS) och de stater som bekämpar dem, enligt Dominik Stillhart. Arkivbild.
SOHR/AP/TT
Invånare i Aleppo inspekterar skadorna efter en flygräd utförd av den syriska regimen. Arkivbild.