Sport

Idéhn jätte mot Sydkorea

Filippa Idéhn gjorde sig stor mellan stolparna mot Sydkorea.
Filippa Idéhn gjorde sig stor mellan stolparna mot Sydkorea.

Målvaktskollegan Johanna Bundsen fick en tuff start på matchen mot Sydkorea.Då klev Filippa Idéhn in från bänken och spikade igen.– Jag tycker att det är det som är bra med det här laget just nu, att det inte är någon prestige, säger hon.

Som handbollsmålvakt måste du alltid vara redo. När Bundsen inte fick tag på bollarna bytte Sverige in Idéhn – som räddade 42 procent av avsluten.

– Hon kommer in och gör det fantastiskt. Hon stänger igen och det är det som gör att det inte gör något om vi helt plötsligt har jobbat över för mycket i försvaret, för när den kommer ut på kanten så tar hon ändå de bollarna. Det är de räddningarna som betyder extra mycket för det blir en trygghet bakåt, säger Isabelle Gulldén.

Sverige vann med 31–28, och Idéhn själv är nöjd med sin insats.

– Det var roligt. Men det var väldigt, väldigt svårt att spela mot dem. Nu hade jag lite tur och räddade några bollar, men de är konstiga alltså. De håller på som man inte är van vid. Men jag försökte positionera mig så bra som möjligt.

Utvecklats i Danmark

– Jag fick helt andra skott på mig än vad "Burre" (Bundsen) fick, så det var inte så att jag kom in och var svinbra och hon dålig.

Målvaktsduon spelade tidigare tillsammans i Sävehof, men för ett år sedan flyttade Idéhn till Danmark och Esbjerg. Att släppa tryggheten i Sverige har gjort att 25-åringen (26 om en vecka) utvecklats och hittat ett nytt lugn.

– Jag tycker att jag har tagit ytterligare ett kliv i Danmark. "Burre" var före mig förra året, kan man säga. Jag tycker vi är ganska jämna nu. Jag stöttar henne om hon är inne och hon gör detsamma när jag är inne, så jag tycker att vår relation är utmärkt.

Bättre på kanten

Det var inför EM 2014, där Sverige till slut tog brons, som både Idéhn och Bundsen fick större ansvar i landslaget efter att Cecilia Grubbström tackat nej till landslagsspel. Sedan dess har de varit givna i landslaget, där de det senaste året samarbetet med målvaktstränaren Janne Ekman som nu blivit assisterande förbundskapten åt Henrik Signell.

– Att Janne är med är jättebra. Det är skönt att ha honom med. Han sprider ett väldigt lugn och är sjukt påläst och duktig. Och sedan vet han vad man behöver.

– Jag behöver bli nerlugnad, och "Burre" behöver nog också det ibland. Han är bra på det.

Tidigare har Idéhn haft svårt för avslut som kommer från kanten, men mot Sydkorea räddade hon fyra av åtta kantskott.

– Jag jobbar mycket med det. Hemma i min klubb så jobbar vi också mycket med det och jag tycker att kanterna i danska ligan överlag är lite bättre än i Sverige. Inte för att klanka ner på svenska ligan men de är lite skickligare med boll i Danmark och det gör att jag måste ha lite mer is i magen. Det tror jag gör mig gott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset