Nöje Musik TV

Idolernas kritik mot finalröstningen

Amanda Winberg, Martin Almgren och Simon Zion kommer på fredagskvällen att ställa sig på scenen i Globen i Stockholm för att göra upp om segern i "Idol".
Amanda Winberg, Martin Almgren och Simon Zion kommer på fredagskvällen att ställa sig på scenen i Globen i Stockholm för att göra upp om segern i "Idol".

Efter juryns kupp står nu för första gången tre idoler i final. Amanda Winberg, Martin Almgren och Simon Zion är glada över att få sjunga i Globen – samtidigt riktar de kritik mot TV4:s upplägg. – Det blev lite fel, säger Martin till TT.

Förra fredagen chockade "Idol"-juryns Alexander Bard såväl tittare som deltagare när han avslöjade att alla tre semifinalisterna skulle gå vidare till finalen. Juryn tycker att Simon Zion, Amanda Winberg och Martin Almgren är så bra att alla tre förtjänar att få uppträda inför en jättepublik i Globen.

Det är första gången sedan talangsåpan startade 2004 som tre deltagare gör upp om vinsten.

– Först fattade jag inte, jag hörde orden men förstod inte vad de menade. Men jag blev glad, det är ett bra beslut och det blir roligare så här, säger Amanda Winberg.

Martin Almgren håller med:

– I semifinalen, när vi hade sjungit, sa vi till varandra att det känns konstigt att en av oss ska åka ut. Det hade känts snopet, även om man själv skulle ha fått kvar, säger han.

"Dålig grej"

Men trots glädjen över att få sjunga i Globen är idolerna kritiska till röstningsupplägget. Rösterna från semifinalen finns kvar och dessutom har tittarna kunnat rösta under hela veckan.

– Jag tycker det är en dålig grej att det är röstning hela veckan. De kunde ha sparat rösterna från i fredags och sedan öppnat röstningen igen i finalen. Då hade tittarna kunnat pytsa in extra mycket, när de får se oss göra ett framträdande och får ut något av det. Inte på tisdag morgon, "just det, nu ska vi rösta 30 gånger på Simon", säger Simon Zion.

"Mjölka på pengar"

De tre finalisterna har därför inte uppmanat sina fans att rösta under veckan.

– Det är inget jag vill göra för det är det som jag gör på scenen som ska avgöra. Jag tänker inte så mycket på att det är röstning under veckan, de som vill rösta får välja att göra det. Jag vill inte pusha för det, säger Amanda Winberg.

– Jag tänker likadant, jag vill ha kvar mina fans och mina vänner så jag tänker inte mjölka dem på pengar, säger Simon Zion.

Finalupplägget

Finalen inleds med att idolerna sjunger ett eget val. Sedan stängs röstningen som pågått sedan förra fredagen och en av finalisterna åker ut. Därefter får de två som är kvar sjunga två låtar till – en som tittarna har valt och så vinnarlåten.

– Det som kommer att avgöra är vad publiken och tittarna känner talar mest till dem, vad de vill se i framtiden. Det är vad hela tävlingen handlar om och det är vad det kommer att handla om i finalen. Därför är det viktigt att vi fortsätter att köra vår respektive grej, säger Amanda Winberg.

"Idol" sänds på fredag klockan 20.00 i TV4.

Jessica Gow/TT
Efter förra veckans jurykupp står för första gången tre idoler – Amanda Winberg, Martin Almgren och Simon Zion – i final. "Vi tre förtjänar det", säger Amanda.
Jessica Gow/TT
Amanda Winberg, Martin Almgren och Simon Zion ska alla försöka njuta av finalupplevelsen. "Om jag inte njöt av Globen skulle jag ångra det", säger Simon.
Jessica Gow/TT
Amanda Winberg, Martin Almgren och Simon Zion har varit de starkast lysande stjärnorna under "Idol"-säsongen. Nu möts alla tre i en historisk final. "Vi gjorde det tillsammans, vi tog oss till Globen", säger Simon.
Mikael Andersson/TT
Grafik.