Nyheter Världen

Igensydda munnar i Calais

En av de migranter som har sytt igen sina munnar protest mot att "djungeln" i Calais rivs.
En av de migranter som har sytt igen sina munnar protest mot att "djungeln" i Calais rivs.

Polis och bulldozrar river sakta men säkert ner den ökända "djungeln" i Calais.Migranterna på plats protesterar med igensydda munnar.

Där tunneln under Engelska kanalen mynnar i franska Calais har under åren allt fler migranter och flyktingar samlats i hopp om att kunna smita över till Storbritannien. Resultatet har blivit den så kallade "djungeln" – ett slumliknande område där giftigt avfall tidigare brukade dumpas.

– Jag har sett sådana här läger, kåkstäder eller primitiva plastskjul och skynken och tält och lervälling på andra håll runtom i världen, framför allt i utvecklingsländer. Men jag hade aldrig kunnat drömma om att jag skulle behöva uppleva och se det i EU, berättar svenska EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (L) på plats i Calais.

Igensydda munnar

Nu ska dock djungeln väck. Sedan i måndags pågår en rivningsinsats, understödd av otaliga mängder fransk polis. Det ledde i början av veckan till våldsamheter och stenkastning – och på torsdagen till en fredligare, men minst lika oangenäm protest.

Minst nio iranier i lägret sydde ihop sina munnar, rapporterar AFP.

"Lyssnar ni nu då?" stod det på en av de skyltar som demonstranterna höll upp.

Grälande grannar

Djungeln har samtidigt skapa rejäla fnurror mellan grannländerna. Belgien har återinfört gränskontroller mot Frankrike ute vid kusten, i rädsla för att migranterna från Calais ska söka sig till den belgiska hamnen i Zeebrygge i stället.

Franska uttalanden om att ett brittiskt utträde ur EU skulle innebära att djungeln flyttar över till den engelska kusten har därtill skapat upprörda miner bland EU-skeptikerna på andra sidan kanalen.

– Vad vi nu ser är propaganda från andra europeiska regeringar. . . för att skrämma folk från att rösta "lämna EU", hävdade brittiske EU-skeptiske parlamentsledamoten Bernard Jenkin i BBC på torsdagen.

Michel Spingler /AP/TT S
A migrant kastar en madrass på ett brinnande skjul i "djungeln" i Calais i samband med rivningen.