Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

Ikea-import anmäls för tvångsarbete

Ikeas påslakan Nyponros. Företaget säljer sängkläder från Turkmenistan, där den totalitära diktaturen tvingar sina medborgare att skörda på bomullsfälten.
Ikeas påslakan Nyponros. Företaget säljer sängkläder från Turkmenistan, där den totalitära diktaturen tvingar sina medborgare att skörda på bomullsfälten.

Ikea anmäls till tullen i USA för import av sängkläder från det totalitära Turkmenistan.Produkterna misstänks vara ett resultat av tvångsarbete – ett lagbrott i USA, en av Ikeas allra största marknader.

I februari kunde TT avslöja att Ikea har en underleverantör i den säregna centralasiatiska diktaturen. Det fick The Cotton Campaign, med bland annat människorättsorganisationen Human Rights Watch som medlem, att anklaga möbeljätten för att exploatera tvångsarbete. All bomullskörd i Turkmenistan sker nämligen med tvång, enligt The Cotton Campaign.

Nu går två organisationer i kampanjen vidare.

Alternative Turkmenistan News (ATN) och Internationella arbetsrättsforumet (ILRF) anmäler importen till USA:s tullverk. De hänvisar till förbudet i amerikansk lag mot produkter som helt eller delvis är tillverkade under tvång.

Även i Sverige

"Vi är chockerade över att Ikea och andra företag använder dem i sina varor", säger ATN:s chef Ruslan Myatiev enligt ett pressmeddelande.

Tullen uppmanas att stoppa importen. Anmälan gäller sängkläderna "Nyponros" och "Malou". De säljs i hela världen, inklusive Sverige.

Matthew Fischer-Daly, samordnare för The Cotton Campaign, tycker att det är anmärkningsvärt att Ikea har en underleverantör i Turkmenistan när bland annat Internationella arbetsorganisationen (ILO) har rapporterat om tvångsarbetet.

– Jag hoppas nu att Ikea kommer att använda sitt stora inflytande till att försäkra sig om att dess produkter inte innehåller bomull från tvångsarbete, säger Fischer-Daly till TT.

Som Nordkorea

Att bidra till eller gör en förtjänst på tvångsarbete kan i USA medföra allt från böter till 20 års fängelse. Inom EU finns inget generellt liknande förbud.

Ikea skriver till TT att man bedriver ett förändringsarbete i Turkmenistan. Man känner också till "de utmaningar som finns inom bomullsindustrin i Turkmenistan när det kommer till tvångsarbete och därför har vi genomfört utökade kontroller och tredjepartstester på bomullsfälten och under produktionen".

Underleverantören ska enligt Ikea uppfylla möbeljättens uppförandekod men företaget vill inte säga vilken fabriken är.

Kritiker avfärdar att man kan göra trovärdiga granskningar av arbetsförhållandena i den stenhårda diktaturen, som ofta jämförs med Nordkorea.