Nyheter Världen Sverige

Imam som inspirerat bin Laden besökte Malmögala

Salman al-Ouda var tidigare en inspirationskälla åt Usama bin Ladin och anses mycket konservativ. På bilden: Kvinnor i Saudiarabien. Arkivbild.
Salman al-Ouda var tidigare en inspirationskälla åt Usama bin Ladin och anses mycket konservativ. På bilden: Kvinnor i Saudiarabien. Arkivbild.

Han kallar Förintelsen för "en myt av enorma proportioner". På lördagen medverkade salafisten och imamen Salman al-Ouda på en insamlingsgala i Malmö – ett besök som får riksdagsledamot Tobias Billström (M) att reagera.

– Det reser frågor om graden av radikalisering hos olika muslimska grupper i Malmö och Skåne. Det är viktigt att fråga demokratiministern vilka åtgärder hon ska vidta, säger han till TT om att han skriver en interpellation till Alice Bah Kuhnke (MP) med anledning av imamens besök.

Salman al-Ouda från Saudiarabien bjöds in för att medverka på en gala till förmån för syriska barn som ägde rum på lördagseftermiddagen. Bakom inbjudan står Kamal al Rifai, ordförande i Syriska föreningen och aktiv i Miljöpartiet i Burlöv. Han har tagit en paus från sina politiska uppdrag sedan inbjudan blev känd.

Inspirerade bin Ladin

al-Ouda har utöver galan även hunnit hålla bön i en av stadens källarmoskéer – och en studentförening vid Malmö högskola utannonserade ett framträdande tidigare i veckan. Den världsberömde imamen beskrivs av islamologen Philip Halldén som en tidig inspirationskälla för al-Qaidagrundaren Usama bin Ladin.

– I den saudiarabiska kontexten där han är verksam är han en relativt moderat röst. Men han kan ju inte vara demokrat med svenska mått mätt, säger Halldén till TT.

Även om den 60-årige al-Ouda i dag tagit avstånd från våldsam jihadism står han för extremt patriarkala och konservativa värderingar enligt västerländska mått. Enligt Sydsvenskan har han slagit fast att homosexuella aldrig kan accepteras av islam. Han har bland annat också gjort antisemitiska uttalanden – som att judar bakar bröd på människoblod, skriver Sydsvenskan i sin artikelserie.

Billström kritiserar tystnad

Amiralen i Folkets park, där lördagens gala arrangerades, har förgäves försökt avboka sedan imamens medverkan kom till deras kännedom. Men annars har det varit häpnadsväckande tyst om salafistens besök – från Malmöpolitiker, regeringen och Malmö högskola, påpekar Billström.

– Besöket verkar inte utlösa den typen av reaktioner hos beslutsfattare som jag tycker det borde göra.