Nyheter Världen

Inbrott orsakade protestmarsch

En utgrävning fyra mil norr om Montevideo i Uruguay, på en plats där kvarlevor av människor som försvann under diktaturen hittats. Arkivbild.
En utgrävning fyra mil norr om Montevideo i Uruguay, på en plats där kvarlevor av människor som försvann under diktaturen hittats. Arkivbild.

En laboratoriestöld fick tusentals människor att trotsa regnet i Uruguays huvudstad Montevideo för en protestmarsch.Inbrottet var riktat mot en organisation som utreder försvinnanden under diktaturen.

"Vi är inte rädda, vi är här", skanderade demonstranterna när de gick de två kilometrarna mellan GIAF:s huvudkontor och Frihetstorget i centrala Montevideo, rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE.

Vid inbrottet hos GIAF, en grupp forensiska arkeologer som letar efter kvarlevor av personer som försvann under diktaturen, stals en hårddisk, skriver uruguayanska El País. Inbrottstjuvarna lämnade dessutom efter sig en karta över Montevideo där arkeologernas hemadresser markerats, vilket tolkats som ett direkt hot mot GIAF.

– Stölden är en allvarlig händelse, överväldigande, som inte går ihop med demokratin. Utöver att förkasta den kommer vi därför att fördubbla våra ansträngningar i utredningarna, säger Javier Tassino, medlem i anhörigorganisationen som organiserade fredagens demonstration, till EFE.

Álvaro Rico, chef för den humanistiska fakulteten vid Uruguays universitet där GIAF har sina lokaler, säger till El País att det finns kopior på det stulna materialet. Men han är ändå orolig.

– Det är inte slumpmässigt utfört. Det är planerat, sett till hur de tog sig in och vad de tog.