Nyheter Världen

Indiana till valurnorna

Republikanske presidentaspiranten Donald Trump hoppas på en övertygande seger i Indiana.
Republikanske presidentaspiranten Donald Trump hoppas på en övertygande seger i Indiana.

I USA-delstaten Indiana strömmar väljare till vallokalerna för ett haussat primärval. De ledande presidentaspiranterna, republikanen Donald Trump och demokraten Hillary Clinton, hoppas båda på så pass tydliga segrar att deras envetna rivaler hoppas av.

Ska man tro opinionsmätningarna kommer de att lyckas. Trump har ett stadigt övertag över Texassenatorn Ted Cruz – både nationellt och i Indiana. Detta trots att Cruz de senaste dagarna lanserat affärskvinnan Carly Fiorina som sin vicepresidentkandidat och bildat en pakt med Ohioguvernören John Kasich för att förhindra att Trump får de delegater han behöver för att ta hem kandidaturen.

Cruz har länge sagt att industristaten Indiana kommer att spela en "avgörande roll" i valrörelsen. Men under den senaste veckan, med nedslående opinionsmätningar för ögonen, har han i stället börjat hävda att valet i Kalifornien den 7 juni är utslagsgivande. Detsamma gäller Demokraternas Bernie Sanders, som lovat kampanja åtminstone fram tills dess. Men Vermontsenatorn ligger efter den förra utrikesministern Clinton, både i delegatskampen och i opinionsmätningarna.

Vallokalerna stänger vid midnatt och 01 under natten till onsdag svensk tid. 57 republikanska och 83 demokratiska delegater står på spel, vilket innebär att varken Trump eller Clinton kan säkra kandidaturen.

Michael Conroy/AP/TT
Republikanske presidentaspiranten Ted Cruz med familj vid ett kampanjmöte i Indiana. Om opinionsmätningarna stämmer kommer Cruz att se sig slagen av Donald Trump i delstaten.