Nyheter Toppnyheter

Indien sparkar hälsokonsulter

Indien sparkar hälsokonsulter som arbetar med landets uppmärksammade hiv/aids-program. Arkivbild.
Indien sparkar hälsokonsulter som arbetar med landets uppmärksammade hiv/aids-program. Arkivbild.

Indien sparkar dussintals hälsoexperter som finansieras med utländska biståndspengar och som arbetar för regeringen. Regeringen vill med detta minska ickestatliga organisationers påverkan på landets politik.

De flesta av de berörda konsulterna är indier. Att de nu får gå väcker farhågor om att insatser för att bekämpa hiv, aids och tuberkulos kan bli lidande.

I flera år har Indien, på grund av brist på experter, vänt sig till Världshälsoorganisationen (WHO) och hjälporganisationer för att kunna genomföra storskaliga hälsoprojekt.

Av de nästan 140 personer som driver Indiens hiv/aids-program är 112 konsulter med utländsk finansiering, men i december ska 70 av dem ha lämnat sina arbeten.

– Det är som att de ifrågasätter vår integritet bara för att vi finansieras från utlandet, säger en av konsulterna som har arbetat inom hälsodepartementet i tre år och nu söker nytt jobb.

Indiens program har varit framgångsrikt i att minska antalet nya hiv-infektioner drastiskt, men minskningen har mattats av de senaste åren. Förra året rapporterades 86 000 nya fall.

Källor på finansdepartementet säger att beslutet kom på grund av rädsla över att utländska organisationer kan använda sina konsulter för att påverka politiken i New Delhi och att deras lojaliteter kunde vara delade. Även informationssäkerheten sägs kunna vara en orsak.