Teknik Nyheter Ekonomi Världen

Indonesien laddar för solförmörkelse

En tidigare, partiell solförmörkelse på Bali i Indonesien. Arkivbild.
En tidigare, partiell solförmörkelse på Bali i Indonesien. Arkivbild.

Mitt på ljusan dag kommer mörkret att ta över i den indonesiska övärlden. Tusentals reser nu till öarna för att med skyddsglasögon bevittna det ovanliga naturfenomenet som för landets majoritetsbefolkning är en religiös händelse.

Tolv indonesiska provinser kommer att få se en total solförmörkelse senare i veckan. Över hela landet arrangeras särskilda evenemang och omkring 10 000 utländska besökare och 100 000 indonesiska turister väntas bevittna himlaspektaklet på onsdag.

– Det här är ett väldigt speciellt år på grund av det här fenomenet, det är en turistattraktion som skapats av gud, säger I Gde Pitana som är regeringens ansvarige för utländsk turism till AFP.

För många i Indonesien, som har världens största muslimska befolkning, betyder solförmörkelsen dock mer än bara klirr i kassan. Upplevelsen ses som djupt andlig och religiösa ledare har manat till särskilda böner. Men det är inte alla som jublar över fenomenet, hos de 70 miljoner människor som tillhör ursprungsbefolkning finns en rädsla. Dayakstammen på Borneo kommer att utföra en ritual med syfte att få fenomenet att upphöra.

På Ternateön i östra Indonesien har öns samtliga 15 00 hotellrum bokats och nu har båtar tagits fram för att fler ska kunna bevittna solförmörkelsen.

Fenomenet lockar dessutom delar av den vetenskapliga världen. Den amerikanska rymdmyndigheten Nasa har skickat fyra medarbetar som ska studerar händelsen.

– Alla som har möjlighet att titta borde göra det. En solförmörkelse är en livsförändrande upplevelse, säger Nat Gopalswamy vid Nasa till AFP.

Den senaste totala solförmörkelsen inträffade i mars förra året, men den gick bara att se från Färöarna och norska Svalbard. Det är när jorden, månen och solen placerar sig på en perfekt rak linje som mörkret lägger sig.