Nyheter Toppnyheter

"Inför poängsystem för invandring"

Om Storbritannien lämnar EU kan landet införa ett poängsystem för att kontrollera invandringen, uppger företrädare för brexit. Arkivbild.
Om Storbritannien lämnar EU kan landet införa ett poängsystem för att kontrollera invandringen, uppger företrädare för brexit. Arkivbild.

Storbritannien kan införa ett immigrationssystem i stil med Australiens om landet lämnar EU, säger företrädare för brexit-kampanjen. Därmed ökar trycket i en av nyckelfrågorna inför folkomröstningen den 23 juni.

"Den automatiska rättigheten för alla EU-medborgare att komma och bo och arbeta i Storbritannien kommer att upphöra, liksom EU:s kontroll över vitala delar av vårt sociala välfärdssystem", skriver flera viktiga företrädare för lämna EU-kampanjen, bland dem Londons förre borgmästaren Boris Johnson och justitieminister Michael Gove, i ett gemensamt uttalande.

Efter nästa val, år 2020, vill de införa ett poängsystem baserat på kompetens, kvalifikationer och språkkunskaper, något som enligt företrädarna skulle "skapa rättvisa mellan EU-medborgare och andra" invandrare.

Två mätningar

"För att ha rätt att arbeta måste ekonomiska migranter vara passande för jobbet i fråga. För relevanta jobb kommer vi att kunna försäkra oss om att alla som kommer kan prata bra engelska."

Förra veckan kom färska siffror som visar att ungefär 330 000 personer invandrade till Storbritannien under 2015. Av dem var runt 184 000 EU-medborgare, som alltså har rörelsefrihet inom EU.

Två opinionsmätningar under tisdagen visade att stödet för kampanjen som vill att Storbritannien lämnar EU växer. Mätningarna, som gjordes av ICM för tidningen The Guardian, visar en knapp ledning för sidan som vill lämna EU.

Cameron vill stanna

Den ena mätningen gjordes på nätet. I mätningen ville 47 procent av de tillfrågade lämna EU, medan 44 procent stod bakom premiärminister David Camerons vilja att vara kvar. Nio procent hade inte bestämt sig.

I den andra mätningen, en telefonundersökning, var 45 procent för ett utträde ur unionen, medan 42 procent ville vara kvar. 13 procent var villrådiga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset