Sport

Infantino ska återupprätta respekten

Gianni Infantino vann ordförandevalet i Fifa.
Gianni Infantino vann ordförandevalet i Fifa.

Gianni Infantino tar över ordförandeklubban i Fifa.– Hur lång tid har jag för att uttrycka mina känslor? frågade schweizaren när valet avgjorts.

Det var en märkbart rörd Gianni Infantino som tog till orda efter att ha valts till ordförande i Internationella fotbollsförbundet Fifa.

– På min resa har jag träffat fantastiska människor, folk som lever fotboll varje dag. De förtjänar ett respekterat Fifa. Vi kommer att återupprätta respekten för Fifa, sade han.

Schweizaren fick en majoritet av rösterna, 115, i den andra röstomgången. Huvudutmanaren shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa fick 88 röster och prins Ali bin al-Hussein fyra medan Jérôme Champagne blev utan.

– Vi har gått igenom dystra tider men de är över nu. Världen kommer att applådera Fifa i framtiden, sade Infantino.

Generöst löfte

45-åringen får bekänna färg direkt. Det omfattande reformpaketet som antogs av extrakongressen ska omsättas i handling samtidigt som Fifa plågas, inte minst ekonomiskt, av den omfattande korruptionsskandalen.

Fifas tillförordnade generalsekreterare Markus Kattner har sagt att den "allmänna oron" som följt av skandalen resulterat i att organisationen har halkat 500 miljoner euro, motsvarande 4,7 miljarder kronor, efter budgeten för 2015–2018.

Trots det har Infantino lovat att fördubbla återbäringen till nationsförbunden till motsvarande 8,5 miljarder kronor per fyraårsperiod. Löftet har kritiserats av shejk Salman som anser att generositeten skulle föra Fifa mot konkursens brant.

– När jag pratar om siffror vet jag vad jag pratar om, sade schweizaren och hänvisade till sin bakgrund på Europeiska fotbollsförbundet Uefa.

Infantino kommer också att arbeta för att utvidga herr-VM från 32 till 40 lag.

I och med reformpaketet kommer Infantinos ordförandeskap att skilja sig mycket från företrädaren Sepp Blatters. Det blir mer strategi, mindre operativt arbete. Dessutom kommer ordförandens ersättning att offentliggöras.

Sexwale klev av

Kandidaterna till ordförandeposten fick 15 minuter var på sig i ett sista försök att påverka de 207 röstande på kongressen i Zürich. Tokyo Sexwale kom upp på podiet som femte och siste talare. Han avrundade sitt tal med att dra sig ur omröstningen.

Därmed återstod fyra delegater i den första röstomgången där det krävdes två tredjedels majoritet för att bli vald.

Infantino fick 88 röster och shejk Salman 85. Prins Ali bin al-Hussein, Jordanien, 27 röster, och Jerome Champagne, Frankrike, sju, var som väntat chanslösa.

Både prins Ali bin al-Hussein och Jérôme Champagne hade efterfrågat ett genomskinligt röstningsbås för att undanröja möjligheten till fusk. Idrottens skiljedomstol, Cas, avvisade önskemålen, precis som Champagnes förfrågan om att ha oberoende valobservatörer.