Nyheter Världen

Inga svenskar bland dödsoffren i Nice

Inga svenskar fanns bland de döda eller skadade i Nice, där 84 människor mördades.38 av dödsoffren var från andra länder än Frankrike – de kom enligt de senaste uppgifterna från totalt 19 länder.

Claude Paris/AP/TT/Alamy

Ett berg av blommor har byggts upp på platsen för terrordådet i Nice.

Enligt det franska utrikesdepartementet var 38 av de 84 döda utländska medborgare. De 19 länderna som drabbats förutom Frankrike räknas upp, men departementet klargör också att listan ännu kan komma att ändras. Dessutom uppger departementet att det rör sig om totalt 30 länder, Frankrike medräknat, om också de skadade räknas in.

Svenska utrikesdepartementet har arbetat med att försöka nå saknade svenskar. På tisdagseftermiddagen hade samtliga personer nåtts.

– Det finns inga saknade svenskar i Nice, säger Karin Nylund på UD:s pressjour till TT.

Bilder sprids

202 människor skadades också i attacken. Enligt den franske åklagaren François Molins ligger fortfarande 19 personer på sjukhus med livsuppehållande åtgärder.

Bilder som den 31-årige massmördaren Mohamed Lahouaiej Bouhlel själv tagit under planeringen av attacken sprids nu på många webbplatser. Han hyrde den lastbil han använde vid attacken två gånger dagarna före dådet i folkmassorna på Promenade des Anglais i Nice, där firandet av nationaldagen den 14 juli pågick.

Långt undantag

Frankrike väntas inom kort förlänga det undantagstillstånd som infördes efter terrorattacken i Paris den 13 november förra året. Det har förlängts tre gånger.

Det ger polisen extraordinära befogenheter, som att söka igenom människors hem utan domstolsbeslut och att tvinga människor som anses hota säkerheten att dagligen anmäla sig hos polisen.

Undantagstillståndet har kritiserats av Amnesty International som anser att det har lett till kränkningar av mänskliga rättigheter och att muslimer diskriminerats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset