Nyheter Toppnyheter

Inga tecken på skador hos Breivik

Anders Behring Breivik när han anlände till rättssalen inför dag tre av rättegången där han stämt den norska staten.
Anders Behring Breivik när han anlände till rättssalen inför dag tre av rättegången där han stämt den norska staten.

Anders Behring Breivik uppvisar inga tecken på isoleringsskador. Det uppger flera vittnen, bland annat en fängelseläkare i samband med rättegången där massmördaren har stämt den norska staten.

Den terrordömde massmördaren har stämt staten för hur han behandlas i fängelset. I onsdags framträdde han i rätten, en gymnastiksal i fängelset, och hävdade då bland annat att staten försökte "döda honom genom isoleringen".

På dag tre av rättegången vittnade ett flertal personer i Breiviks närhet, bland annat Bjørn Draugedalen, läkare vid fängelset i Skien där Breivik sitter inlåst.

– Vi har inte sett tecken på psykiska eller fysiska förändringar förutom att han (Breivik) har velat gå ned i vikt den sista tiden. Det har vi inte sett som tecken på psykisk sjukdom, sade han.

Bjørn Draugedalen medgav att Breivik sett "lite plågad ut" den senaste tiden men att han klarar att föra resonemang och är närvarande. Breiviks advokat Øystein Storrvik är av annan åsikt.

– Jag menar att man kan se klara tecken på isoleringsskador. Ytterligare en detalj är att Breivik medvetet inte rapporterar om sina skador för att han vill anses mentalt stark, sade han.

Rättegången avslutas under fredagen. Dom i målet förväntas om ett par veckor.